D66'ers tegen bestuurlijk plan van eigen wethouder

D66 in Amsterdam is ernstig verdeeld over het voorstel van de eigen wethouder Abdeluheb Choho om het bestuurlijk stelsel op de schop te nemen.

Roelf Jan Duin
Wethouder Abdeluheb Choho (D66) Beeld anp
Wethouder Abdeluheb Choho (D66)Beeld anp

Een groot deel van de partij voelt niets voor het opheffen van de bestuurscommissies.

Volgens een aantal D66'ers uit stadsdeel Centrum schieten Amsterdammers niets op met het vervangen van de bestuurscommissies door 22 adviescommissies op buurtniveau.

In een gezamenlijk opgesteld pamflet stellen zij dat het voorstel van het college zo snel mogelijk van tafel moet. Tijdens een algemene ledenvergadering bleek dat deze kritiek breed werd gedragen binnen de partij. De fractie is, vooralsnog, wel voor.

Adviescommissies
Dat het huidige stelsel van bestuurscommissies niet functioneert, concludeerde oud-Ombudsman Alex Brenninkmeijer eerder dit jaar.

Vooral het dubbelmandaat zorgt voor problemen: de bestuurscommissies zijn weliswaar democratisch verkozen, maar functioneren in de praktijk als 'verlengd bestuur': ze moeten doen wat de Stopera ze opdraagt.

Het plan van Choho moet dat oplossen door bestuurders aan te stellen die vanuit het stadhuis worden benoemd en 22 verkozen adviescommissies in te stellen die, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk adviseren over problemen op wijkniveau.

Sterfhuisconstructie
Een ondoordacht plan, vinden de opstellers van het pamflet, en tijdens de ledenvergadering kregen zij veel bijval. "Behoud de bestuurscommissies," zei Jeroen Mirck van D66 in Nieuw-West.

Partijprominent Gerrit Jan Wolffensperger omschreef het plan van Choho als een 'sterfhuisconstructie' voor de stadsdelen.

De wethouder verdedigde zijn voorstel, gesteund door raadslid Marscha ten Bruggencate, maar wist de zaal niet te overtuigen.

Ook binnen de D66-fractie is lang niet iedereen even enthousiast over het voorstel, waar pas begin volgend jaar over gestemd gaat worden. En aangezien vrijwel de gehele oppositie tegen is, is het voor Choho nog geen gelopen race.

Bij coalitiepartner VVD, die de bestuurscommissies liever vandaag dan morgen zou opdoeken, maakt men zich echter geen zorgen. "Paternotte is goed voor zijn handtekening," zegt VVD-leider en wethouder Eric van der Burg.

Lees het interview met wethouder Abdeluheb Choho over de veranderingen terug: 'Democratie is nooit af' [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden