D66'ers gevraagd geen emotie te tonen bij uitslag verkiezingen

D66'ers zijn door de partij verzocht om niet te veel teleurstelling te laten zien als D66 tegenvallende resultaten behaalt bij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Ruben Koops
Bezoekers aan de landelijke verkiezingsavond van D66 in Utrecht. Beeld ANP
Bezoekers aan de landelijke verkiezingsavond van D66 in Utrecht.Beeld ANP

Dat blijkt uit een oproep via de Whatsapp die woensdag voorafgaand aan de uitslagenavond naar actieve partijleden in het land is gestuurd.

"Belangrijkste voor vanavond is dat we geen pijn/emotie laten zien bij wat minder zetels dan in 2014, in veel gevallen zal het nog steeds de 1 of 2 na beste uitslag ooit zijn", staat in het bericht dat eigenlijk bedoeld was voor intern gebruik.

Het inhouden van de teleurstelling bij een verwacht slecht resultaat, D66 peilt in Amsterdam en diverse andere gemeenten veel lagere scores dan in 2014, kan zelfs een politiek voordeel opleveren, denkt de partij.

"Dan stralen we optimisme uit, en dat helpt ook bij de onderhandelingen straks, met winnaars moet men meer rekening houden."

Ook boe-roepen bij winst van andere partijen is not done. "We doen ook vooral niet zuur over concurrenten bij winst of verlies, dus geen boe-geroep oid!"

Regeerakkoord
Het is niet de eerste keer dat binnen D66 richtlijnen worden gedeeld voor de emoties van de leden. Rond de presentatie van het landelijke regeerakkoord dat de partij in 2017 sloot met CDA, CU en de VVD, werden de Amsterdamse leden verzocht om vooral juichende reacties de wereld in te sturen.

Woensdagavond houdt D66 de landelijke uitslagenavond in Utrecht. De aanwezige partijleden worden door het management verzocht om geen vragen van journalisten te beantwoorden, maar door te verwijzen naar de aanwezige Kamerleden.

Een zegsvrouw reageert laconiek op de marsorders die de partij heeft doen uitgaan. "Het is nu in veel gemeenten een nek-aan-nekrace. Daarover hebben we contact met velen in de partij. En we bereiden mensen graag voor. Het wordt spannend."

De Amsterdamse D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig. Beeld ANP
De Amsterdamse D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig.Beeld ANP

Volg de verkiezingen

Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets te missen over de verkiezingen, de uitslag en het vervolg op de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden