D66 en PvdA willen Amsterdamse jongerenraad

D66 en PvdA willen met een jongerengemeenteraad de jeugd meer betrekken bij de lokale politiek. Het Berlage Lyceum doet alvast mee.

Lorianne van Gelder
De jongerenraad van Slotervaart Beeld ANP
De jongerenraad van SlotervaartBeeld ANP

Vraag een gemiddelde scholier wat de gemeenteraad doet en het correcte antwoord blijft waarschijnlijk uit. Ook uit de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen blijkt geen grote interesse in de lokale politiek onder jonge mensen. Toch ondervinden jongeren wel de gevolgen van politieke besluiten.

Onderwijs en wiet
D66-raadslid Dehlia Timman stelt nu met PvdA-raadslid Sofyan Mbarki voor een jongerenraad te beginnen. Zo'n gemeenteraad van jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar kan adviseren over onderwerpen die de jeugd aangaan: van onderwijs en openbaar vervoer tot wietexperimenten en sluitingstijden in de horeca­.

"Jongeren zijn nog niet stemgerechtigd, maar komen al in aanraking met gemeentebeleid," zegt Timman.

Andere gemeenten kennen al jongerenraden, waaronder Groningen, Maastricht, Diemen en Capelle aan den IJssel. Sommige vergaderen tweewekelijks, andere, zoals die in Diemen, geven naar eigen inzicht gevraagd en ongevraagd advies.

In Amsterdam begint volgend jaar al een proef op het Berlage Lyceum. Docent filosofie Jaron Schoone is enthousiast over het plan van Timman en Mbarki. Eerder schreef hij met zijn filosofieleerlingen al twee boeken over onderwijs en maatschappelijke problemen.

Schoone zou in het schooljaar 2019-2020 al willen beginnen op het Berlage en een jaar later verkiezingen voor de jongerenraad willen houden in de hele stad.

Timman en Mbarki hopen op steun uit de gemeenteraad voor een budget van ongeveer 30.000 euro. Daarmee kan de jongerenraad debatten over actuele onderwerpen voorbereiden en die houden in de raadzaal.

Over jeugdzorg laat de gemeenteraad zich al adviseren door jongeren, uitgekozen omdat zij ervaringsdeskundigen zijn op dit terrein.

Niet in alle gemeenten zijn jongerenraden even succesvol geweest. In Hellevoetsluis bestond sinds de jaren tachtig een jongerenraad, maar die is vorig jaar afgeschaft. Leden haakten af zodra ze een vriendje of vriendinnetje kregen of gingen studeren.

Bovendien was de groep geen afspiegeling van de inwoners van de gemeente omdat vooral vwo-leerlingen en studenten zich meldden.

Dehlia Timman

Raadslid D66 hoopt jeugd voor lokale politiek te boeien via jongerenraad

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

"Dat laatste is een heet hangijzer," benadrukt Timman. "De jongerenraad moet echt een afspiegeling van Amsterdam zijn. Alle stadsdelen moeten vertegenwoordigd, en alle culturen en sociaal economische achtergronden, maar ze moeten het vooral leuk vinden."

Tweede Kamer
Het initiatief past in een landelijke beweging om jongeren politiek betrokken te maken als onderdeel van hun burgerschapsvorming. Het kabinet kondigde eerder aan ruim 4,8 miljoen euro uit te trekken om alle Nederlandse jongeren een bezoek aan de Tweede Kamer te laten brengen.

Dichter bij huis de politiek leren kennen is net zo belangrijk, vinden de Amsterdamse D66 en PvdA.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden