D66 en GroenLinks: schort aanvraag woningdelen op tot 1 april

Coalitiepartijen D66 en GroenLinks willen dat huiseigenaren meer tijd krijgen om een vergunning aan te vragen voor woningdelen, zonder dat ze vastzitten aan een individueel huurcontract. 

Beeld ANP

Ze gaan hiertoe woensdagavond in de gemeenteraad een voorstel indienen tijdens het debat over de nieuwe huisvestingsverordening. Deze verordening veroorzaakt de laatste weken veel protest, vooral van studenten en jonge werkenden, die vrezen dat ze op straat worden gezet als de verordening ingaat.

Door deze verordening gelden per 1 januari nieuwe eisen voor eigenaren die een vergunning willen om hun huis te verhuren aan een groep van drie of meer huurders. Een van deze eisen is dat elke huurder een individueel contract krijgt. Veel beleggers zien deze eis als een beletsel, want dan kan elke huurder een lagere huur afdwingen aan de hand van het puntenstelsel. Diverse huiseigenaren geven aan dan maar te stoppen met woningdelen en hun huis niet meer aan jongeren, maar bijvoorbeeld aan een stel te verhuren.

Het voorstel van GroenLinks en D66 houdt in dat zij tot 1 april een vergunning kunnen aanvragen zonder de eis voor een individueel huurcontract. Of dit voorstel op een meerderheid kan rekenen, moet woensdagavond blijken. SP en PvdA hebben het voorstel niet ondertekend. Vijf oppositiepartijen, VVD, Forum voor Democratie, CDA, ChristenUnie en Partij van de Ouderen pleiten ook voor uitstel, maar dan van de gehele verordening, die ook regels bevat over vakantieverhuur, bed&breakfast en voorrang voor docenten en Amsterdamse jongeren op de huizenmarkt.

Een ander discussiepunt zijn de quota die gaan gelden voor bed&breakfasts. In de nieuwe verordening staat dat in een wijk maximaal 4 procent van de woningen geëxploiteerd mag worden als B&B. De vijf oppositiepartijen willen af van deze ‘harde’ quota. D66 zal een voorstel indienen om deze quota te verruimen tot acht procent in wijken met meer dan honderd B&B’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden