D66 en GroenLinks maken einde aan erfpacht

D66 en GroenLinks zijn overeengekomen om te stoppen met het heffen van erfpacht. In 2015 komt er een referendum waarin Amsterdammers kunnen bepalen of huizenbezitters de grond onder hun huis kunnen kopen.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Die plannen horen bij het akkoord dat D66 en GroenLinks hebben gesloten om samen tot een nieuw stadsbestuur te komen. De komende tijd moet worden gekeken wie zich het beste bij de twee partijen kan voegen. Dat meldt de Telegraaf.

In plaats van het erfpachtsysteem, dat het stadsbestuur jaarlijks zo'n 100 miljoen euro opleverde, komt nu de eeuwigdurende pacht: huiseigenaren betalen slechts één keer een bedrag aan de gemeente. Pachtverhogingen of jaarlijkse rekeningen zijn verleden tijd.

Volgens D66-leider Paternotte maakt het akkoord 'een einde aan de schaamteloze afroming van de woningwaarde door de stad. Wij geven de huizenbezitters zelf de touwtjes in handen.'

Paternotte is ervan overtuigd dat met het referendum een vrije keuze tussen kopen of pachten kan worden ingevoerd. Dat referendum zal tegelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten worden gehouden, in maart 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden