D66 en GroenLinks hebben elkaar gevonden

D66 en GroenLinks gaan met elkaar onderhandelen over het vormen van een nieuw college. De twee partijen willen er eerst samen uitkomen en gaan daarna pas op zoek naar een derde partner voor het stadsbestuur.

Elisa Hermanides
Jan Paternotte (l) met GroenLinkslijsttrekker Rutger Groot Wassink Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
Jan Paternotte (l) met GroenLinkslijsttrekker Rutger Groot WassinkBeeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

'We zijn samen tot de conclusie gekomen dat de patstelling in de onderhandelingen over een nieuw college doorbroken moet worden', aldus D66-leider Jan Paternotte en GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink.

Volgens Groot Wassink is het logisch dat D66 en GroenLinks elkaar nu vinden omdat de partijen dezelfde waarden delen. 'Denk aan hoe wij beiden hechten aan vrijheidsgezindheid. En wij zijn beiden niet bang voor hervormen.'

Ook inhoudelijk zijn er volop overeenkomsten zegt Paternotte. 'Wij hechten beiden aan de vergroening van de stad en het belang van kunst en cultuur . Ook vinden we elkaar op het gebied van veiligheid en privacy.'

De patstelling in de collegeonderhandelingen was ontstaan doordat de PvdA en GroenLinks aanvankelijk alleen samen de onderhandelingen met D66 wilden instappen. D66 laat vooralsnog de VVD los als voorkeurspartner in een nieuw college. En ook de SP heeft het nakijken, want een week geleden leek de combinatie van D66, VVD en SP nog de enige optie waarover onderhandeld kon worden.

Het proces wordt begeleid door twee informateurs. Voormalig minister en burgemeester Thom de Graaf voor D66 en Tom van der Lee, directeur campagnes bij Novib en voormalig spindoctor van GroenLinks.

Paternotte en Groot Wassink gaan de komende tijd aan de slag met het schrijven van een hervormingsagenda. Daarbij zullen de inforrmateurs geregeld aanschuiven, maar uiteindelijk is het vooral hun taak om - als de hervormingsagenda eenmaal klaar is - een derde partij te vinden die zich wil aansluiten bij het sociaal-liberale duo. Een college van vier partijen vinden GroenLinks en D66 niet wenselijk. Wie deze derde partij gaat worden, daar willen Paternotte en Groot Wassink niet op speculeren.

Lees vandaag (03-04) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden