Update

D66 en GroenLinks gaan onderhandelen met de VVD

Amsterdam krijgt waarschijnlijk een college van D66 en GroenLinks, met als derde partner de VVD. Vanavond stemden GroenLinks en D66 in met het advies van de informateurs om de VVD erbij te betrekken. Zo stevent Amsterdam voor het eerst sinds 1946 af op een stadsbestuur zonder de PvdA.

Beeld Jean-Pierre Jans

D66 bleek uiteindelijk alleen met de VVD in zee te willen gaan. GroenLinks sprak de voorkeur uit voor de PvdA, maar sloot SP en VVD niet uit.

Hoewel de PvdA zich bereidwillig toonde om zich bij de hervormingsagenda aan te sluiten, durfde D66 dat toch niet aan omdat de PvdA in de verkiezingscampagne juist in had gezet op het bestaande beleid. 'Daar ligt nadrukkelijk onze voorkeur niet,' aldus Jan Paternotte. Ook vindt D66 dat het geen recht doet aan de verkiezingsuitslag om de PvdA toe te laten tot het stadsbestuur.

SP
Bij de SP had D66 het probleem dat de partij heel anders denkt over de rol van de overheid. Ook wilde de SP nog meer binnenhalen op het punt van armoede, terwijl er naar mening van D66 al veel geld voor armoedebestrijding was uitgetrokken. Verder zat het D66 dwars dat de SP niet de wethouder zorg wilde leveren, omdat ze niet verantwoordelijk willen zijn voor het uitvoeren van landelijk beleid. D66 ziet de VVD echter wel als hervormingsgezind en bovendien als een partij die goed is voor het contact met het bedrijfsleven.

GroenLinks wilde liever met de PvdA in zee gaan omdat de partijen programmatisch dicht bij elkaar liggen en GroenLinks in het verleden goed heeft samengewerkt met de PvdA. GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink noemde het vanavond 'spijtig' dat D66 deze combinatie niet wil onderzoeken. 'Het was niet fijn om te horen dat onze voorkeur geen begaanbare weg was.'

Ingewikkeld
Het duurde dan ook tot laat in de avond voordat de fractie van GroenLinks kon instemmen met het advies van de informateurs. 'We moesten daar met elkaar een besluit over nemen en dat is best ingewikkeld.' Toch is Groot Wassink ook vol vertrouwen dat er aan de hand van de hervormingsagenda kan worden onderhandeld met de VVD. 'Op basis daarvan willen we de samenwerking onderzoeken.'

Eric van der Burg (VVD) reageerde verheugd op het nieuws dat hij mag gaan onderhandelen met D66 en GroenLinks. Over zijn inhoudelijke inzet wilde hij niets kwijt. Wel zie hij ervan uit te gaan dat het coalitie moet worden van alle drie de partijen. 'We willen een college met een draagvlak van 26 zetels en niet van 20 plus 6 zetels.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden