Peiling

D66 en GroenLinks gaan nek-aan-nek in verkiezingsstrijd

Met nog ruim een week te gaan tot de raadsverkiezingen maakt zowel D66 als GroenLinks kans om de grootste te worden. Voor beide partijen is dat een begeerlijke machtspositie.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat er een nek-aan-nekrace is tussen D66 en GroenLinks, blijkt uit een nieuwe peiling die is uitgevoerd door Maurice de Hond/Peil.nl in opdracht van GroenLinks.

Zowel D66 als GroenLinks krijgt in deze peiling 17 procent van de stemmen, goed voor 9 zetels. Het zou een stijging betekenen van 3 zetels voor GroenLinks en een forse daling van 5 zetels voor D66.

Of een partij op 21 maart nu wint of verliest, de grootste partij mag de dag erna het initiatief nemen voor de vorming van een nieuwe coalitie die in de gemeenteraad op een meerderheid kan rekenen. Bij het ingaan van de laatste campagneweek bieden GroenLinks en D66 de kiezers hierin een duidelijke keuze.

Links alternatief
Want tijdens het verkiezingsdebat Leve Amsterdam in De Balie dit weekend gaf GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink te kennen dat hij voor een coalitie allereerst naar partijen aan de linkerkant van het spectrum zal lonken. "Ik kijk naar links; D66 is niet progressief, maar gewoon een rechtse partij," zei Groot Wassink, overigens zonder de VVD of D66 uit te sluiten.

(tekst gaat door onder de grafiek)

Bron: Peiling uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van GroenLinks Beeld Laura van der Bijl
Bron: Peiling uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van GroenLinksBeeld Laura van der Bijl

Middencoalitie
D66-voorman Reinier van Dantzig kiest op zijn beurt het liefst voor een middencoalitie met PvdA, VVD en GroenLinks: "Anders is het lastig om een ruime meerderheid te halen." Zo'n coalitie kan op een ruime meerderheid rekenen.

Het linkse alternatief van Groot Wassink kost meer moeite. GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Bij1 en ChristenUnie halen samen een krappe meerderheid, volgens de peiling.

Groot Wassink en Van Dantzig proberen met deze stellingname de strategische kiezers weg te lokken bij de kleinere partijen. Zo zou bijvoorbeeld een PvdA-kiezer kunnen overwegen om toch maar GroenLinks te stemmen om te voorkomen dat D66 de grootste wordt.

VVD verliest
Dat GroenLinks of D66 de grootste wordt, lijkt een uitgemaakte zaak. De derde partij, de SP, volgt op afstand met 11 procent van de stemmen, de PvdA is vierde met 10 procent. Dit is in beide gevallen goed voor 5 raadszetels.

De VVD zakt, voor het eerst deze campagne, naar een verlies van 2 zetels en zou uitkomen op 4. Het lijkt een gevolg van de populariteit van Forum voor Democratie, de grote concurrent op rechts.

De partij van Annabel Nanninga en Thierry Baudet stijgt naar 4 zetels, en lijkt geen last te hebben van de controverse rond de nummer 2 op de Amsterdamse lijst, Yernaz Ramautarsing. Die trok zich begin vorige week terug nadat hij controversiële uitspraken had gedaan over homoseksualiteit.

Deze week bezoekt premier Mark Rutte (VVD) de stad twee keer, dinsdag en zaterdag, om de lokale liberalen een steuntje in de rug te geven.

Naast FvD zullen er nog vier nieuwkomers de raadszaal binnenkomen, peilt De Hond. Bij1, ChristenUnie en 50Plus scoren elk 1 zetel, Denk zou kunnen uitkomen op 3 zetels. Het CDA behoudt zijn zetel, de Partij voor de Dieren verdubbelt naar 2 zetels.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden