D66 en CU blij met uitspraken Rutte over verhoging lonen

Coalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn blij dat premier Mark Rutte de druk op werkgevers opvoert om de lonen te verhogen. 

Premier Mark Rutte tijdens zijn speech, waarin hij uithaalde naar Nederlandse multinationals, op het jaarlijkse VVD FestivalBeeld ANP - Peter Hilz

De minister-president zei afgelopen weekeinde tijdens een VVD-bijeenkomst dat door het kabinet beloofde lastenverlichtingen voor bedrijven alleen doorgaan als werknemers meer gaan meeprofiteren van de gestegen winsten.

“Dat zijn hele mooie teksten,” vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. “Taal naar mijn hart. De lonen moeten omhoog, zo niet dan heeft dat consequenties.”

D66-voorman Rob Jetten wijst erop dat hij al langer pleit voor sterkere loonstijgingen. “Ik ben blij dat het langzame broertje van D66 ook op dit punt is bijgetrokken.” Jetten legt de bal evenwel niet alleen bij de private sector, maar ook bij de overheid. Bijvoorbeeld defensie en het onderwijs zijn volgens hem ‘publieke sectoren waar de lonen kunnen stijgen’.

CDA-vicepremier Hugo de Jonge leest de woorden van Rutte als ‘een aanmoediging in de richting van het bedrijfsleven’ om meer bij te dragen aan de koopkrachtontwikkeling. Hij spreekt van een ‘logisch pleidooi’, omdat de lonen ook volgens hem te langzaam stijgen.

Wat zei Rutte? 

Mark Rutte verwijt de toplieden van de Nederlandse multinationals dat ze alleen hun topsalarissen laten stijgen en niet die van de gewone werknemers. Hij dreigt met het intrekken van fiscale maatregelen voor bedrijven als dat niet verandert.

De politiek leider van de VVD zei zaterdag op het partijcongres dat de Nederlandse multinationals in de jaren 70 en 80 ‘topmannen hadden waar we trots op konden zijn’. Rutte stelde dat die deelnamen aan het maatschappelijk debat. “Nu zeggen ze tegen de pr-afdeling: ik ga niet bij Pauw zitten, want misschien zit er wel een cabaretier die me belachelijk maakt. Ja, dat zou kunnen. Dat hoort bij baas zijn van een grote onderneming.”

Rutte verwijt hen vooral dat ze alleen de hand ophouden bij de overheid. “Vanaf de Tweede Wereldoorlog is de ongeschreven regel dat als het de grote bedrijven goed gaat, dat ook het personeel goed gaat. Wat op dit moment gebeurt: de winsten van de grote ondernemingen klotsen tegen de plinten op. Het enige dat echt stijgt, zijn de salarissen van de topmannen, niet die van de gewone werknemers.”

Dat moet veranderen en zichtbaar worden in de cao’s, desnoods door ingrijpen van het kabinet. Rutte: “We gaan fors de lasten van de grote ondernemingen verlagen. Misschien moeten we eens gaan nadenken of we daarmee doorgaan. Dat we die tarieven minder of niet verlagen en het geld teruggeven aan de werknemers.”

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei eerder dat de VVD minder de partij voor de multinationals moet zijn en meer de partij van de middenklasse. “Er zijn bedrijven die veel geld verdienen, maar weinig teruggeven aan de samenleving. In sommige bedrijven ben ik teleurgesteld. Neem het witwasschandaal en de salarissen bij ING.”

Het kritische denken in de VVD kreeg vorig jaar zomer een slinger toen scheidend VVD-senator Frank de Grave harde kritiek uitte op het bedrijfsleven. Hij stelde dat het grote bedrijfsleven altijd zijn hand ophoudt als er iets te halen is, maar niet thuis geeft als er iets gedaan moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden