D66: De snorfiets moet de wereld uit

Verbied de snorfiets helemaal, vindt D66 Amsterdam. Namens stad en provincie draagt raadslid Jan-Bert Vroege dit punt aan voor het landelijke verkiezingsprogramma.

Marc Kruyswijk
Vroege: 'Het begon als vervoermiddel voor Zeeuwse meisjes, die door hun klederdracht geen helm op konden' Beeld ANP
Vroege: 'Het begon als vervoermiddel voor Zeeuwse meisjes, die door hun klederdracht geen helm op konden'Beeld ANP

Waarom moet de snorfiets verboden worden?
"Omdat dit vervoermiddel de verkeersveiligheid aantoonbaar in gevaar brengt. Er zijn veel ongevallen mee en ze rijden structureel te
hard."

"Het is begonnen als een vervoermiddel voor Zeeuwse meisjes, die door hun klederdracht geen helm op konden, maar het is uit de hand gelopen. Uit snelheidsmetingen blijkt dat het overgrote deel van de snorfietsen is opgevoerd en soms twee keer harder dan toegestaan over het fietspad scheurt. Dat is simpelweg gevaarlijk en daar moet iets aan gebeuren. De categorie als geheel moet worden afgeschaft."

Terwijl de stad al jaren probeert de snorfietser, met een helm, te verplaatsen naar de rijweg.
"Dat proces duurt al veel te lang. Den Haag, dat voor deze maatregel toestemming moet geven, zorgt er steeds voor dat het niet gebeurt."

Is het verstandig om de snorfiets dan maar helemaal te verbieden?
"Noem het een grote stap voorwaarts. Het ministerie kwam onlangs ineens met een variant waarbij de snorfiets alleen in bepaalde straten naar de rijweg zou worden gedirigeerd. Als alleen voor bepaalde straten wordt gekozen, wordt de maatregel praktisch onuitvoerbaar en weet je zeker dat een verplaatsing chaotisch en dus geen succes wordt. Wij, als Amsterdam, willen juist dat die regel overal binnen de Ring geldt."

Moeten de goeden niet onder de slechten lijden als je mensen hun vervoermiddel afpakt?
"Met de komst van de elektrische fiets is er een goed alternatief voor mensen die niet geheel zelf willen trappen. Trouwens: je kan het ook omkeren. De meeste snorfietsen in Amsterdam rijden veel te hard, er is maar een kleine groep die zich wel aan de maximumsnelheid houdt. In dit geval zou je kunnen zeggen dat de meerderheid het heeft verpest voor de minderheid. "

Maar de snorfietsen van die mensen zijn wel ineens verboden.
"Je kunt ze laten ombouwen. De regels rond brommers, die een geel kenteken hebben, zijn wel effectief. Er moeten wel meer punten komen waar mensen hun snorfiets kunnen laten overzetten van een blauw kenteken naar een geel. Nu kan dat nog maar op een plek, bij de ANWB in Lelystad."

Hoe gaat het nu verder?
"Namens de Amsterdamse afdeling en afdeling Noord-Holland van D66 ga ik eind oktober tijdens het landelijk congres van de partij in de RAI voorstellen het snorfietsverbod op te nemen in het landelijke verkiezingsprogramma. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar helmloos gemotoriseerd verkeer is toegestaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden