Opinie

'D66 beperkt de invloed van bewoners op het stadsbestuur'

D66'er Jeroen Mirck heeft weinig positiefs te melden, schrijven bestuurscommissieleden Sharona Ceha en Bas van Vliet van Méérbelangen Oost in een reactie op Mircks opiniestuk van eerder deze week. 'Kan het onbenulliger?'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wat moeten wij denken van het artikel 'Hoe zwaar weegt advies van stadsdeelcommissie?' dat Jeroen Mirck (bestuurscommissielid van D66 in Nieuw-West) schreef in Het Parool van maandag? Van alle - in onze ogen voor de Amsterdammer nadelige - wijzigingen in het bestuurlijk stelsel verheugt de schrijver zich het meest over de naam.

Wat er van de stadsdelen en de bestuurscommissies overblijft gaat niet 'adviescommissie' heten, maar 'stadsdeelcommissie'. Niet bepaald iets om je over te verheugen, maar het geeft eigenlijk wel aan dat ook Mirck weinig positiefs over de wijzigingen weet te melden.

Mirck maakt zich druk over het feit dat het stads­bestuur toch vooral moet motiveren wat er met een 'zwaarwegend' advies van de stadsdeelcommissie is gedaan. Kan het onbenulliger? Hij had beter kunnen bepleiten dat het stadsbestuur meer bevoegdheden aan de bestuurscommissies zou moeten geven.

Mirck gaat er geheel aan voorbij dat onder leiding van zijn eigen D66-wethouder Abdeluheb Choho het laatste restje autonomie op stadsdeelniveau nu ook de nek is om ­gedraaid. ­

Zo wordt het stadsdeelbestuur straks niet meer benoemd door de stadsdeelcommissie maar door het stadsbestuur. Door burgemeester en wethouders dus. Alles waarover Mirck zich nu zo'n zorgen maakt, had voorkomen kunnen worden als de wethouder van zijn partij niet met dit voorstel was gekomen en had geluisterd naar de geluiden op stadsdeel­niveau.

Het is wel erg wrang dat de invloed van de bewoners nu juist wordt beperkt door een vertegenwoordiger van D66, opgericht met de radicale democratisering van de maatschappij als doel.

Sharona Ceha en Bas van Vliet zijn bestuurscommissieleden van Méérbelangen Oost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden