D66 Amsterdam presenteert veelbesproken kandidatenlijst

Na veel tumult heeft D66 Amsterdam dan toch z'n kandidatenlijst gepresenteerd voor de raadsverkiezingen van 2018.

Ruben Koops
Partijleider Reinier van Dantzig. Beeld Mats van Soolingen
Partijleider Reinier van Dantzig.Beeld Mats van Soolingen

Voormalig RED Amsterdam-raadslid Roderic Evans-Knaup staat in de top 10, nadat hij de afgelopen vier jaar als fractiemedewerker D66 diende. Dat is een van de opvallendste uitkomsten.

Al eerder werd bekend dat zittende raadsleden als Bart Vink, Marcel van den Heuvel en Meltem Kaya op onverkiesbare plaatsen zijn gezet. Ook diverse D66'ers uit de stadsdelen staan laag op de lijst.

De afgelopen weken draaide de geruchtenmachine binnen de partij op volle toeren. Zo zouden de lagen plaatsen zijn gegeven aan de leden die partijleider Reinier van Dantzig eerder niet gesteund hadden tijdens zijn race om het lijsttrekkerschap.

Maar formele bezwaren tegen de lijst zijn door de landelijke afdeling van D66 van tafel geveegd. De commissie die de lijst heeft samengesteld, waaronder Van Dantzig, weerspreekt dat met klem en stelt dat er simpelweg teveel geschikte kandidaten waren.

Nieuwkomer
Hülya Kat, die eerder raadslid was in de gemeente Velsen, is de eerste nieuwkomer op plek 5. Op plek 9 staat Sebastiaan Capel, huidig bestuurder namens D66 in Zuid. Hij werd genoemd als opvolger voor de naar Den Haag vertrokken wethouder Kajsa Ollongren. Maar na veel protest zag Van Dantzig af van het vervullen van die vacature, zo vlak voor de verkiezingen.

Yassmine El Ksaihi is het tiende kandidaat-raadslid op de nieuwe lijst, waarvan de top 10 uit vijf vrouwen en vijf mannen bestaat. Leden van D66 mogen de komende tijd nog wijzigingen aanbrengen in de lijstvolgorde.

Lees ook: Amsterdamse D66'ers woedend over kandidatenlijst

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden