Cyprus mag schuiven met spaardersheffing

Cyprus krijgt de ruimte om met de percentages van de heffing op spaargeld te gaan schuiven. Dat bleek uit de verklaring van de voorzitter van de zogeheten eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, na telefonisch overleg tussen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden maandagavond.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (rechts) naast IMF-president Christine Lagarde Beeld REUTERS
Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (rechts) naast IMF-president Christine LagardeBeeld REUTERS

De Cypriotische autoriteiten zullen een meer progressieve spaardersheffing gaan invoeren dan was afgesproken, mits de maatregelen het beoogde bedrag halen, zo werd maandag afgesproken. Ook moet de aanpassing van de heffingen geen effect hebben op het totaalbedrag dat Europa aan steun heeft toegezegd, 10 miljard euro.

Op de vroege zaterdagochtend kwam de eurogroep overeen dat spaarders met tegoeden tot 100.000 euro een eenmalige heffing van 6,75 procent moeten gaan betalen. Grotere spaarbedragen zouden met 9,9 procent worden belast. Deze maatregelen moeten in totaal 5,8 miljard euro opbrengen. Er ontstond veel commotie over met name de heffing voor kleine spaarders en veel Cyprioten probeerden hun geld van de bank te halen.

Kleine spaarders ontzien
De eurogroep benadrukt dat kleine spaarders anders behandeld moeten worden dan grote spaarders. Als de grote spaarders met 15,6 procent worden belast, kunnen de kleine spaarders volledig worden ontzien. Dit scenario heeft de voorkeur van de ministers van de eurozone, die het belang onderstreepten van de garantie van spaartegoeden tot 100.000 euro.

In de verklaring herhaalt Dijsselbloem dat de heffing eenmalig is en dat deze maatregel samen met de noodleningen bedoeld is om de levensverwachting van de Cypriotische banksector te herstellen. Zonder deze maatregelen zouden spaarders 'significant slechter af zijn', benadrukte Dijsselbloem in de verklaring.

De eurogroep roept de Cypriotische autoriteiten en het parlement op snel beslissingen te nemen.

Twijfel
Oud-minister van Financiën Onno Ruding verwacht dat het plan blijvende schade aan het vertrouwen heeft aangericht, zelfs als de kleine spaarders toch niet hoeven bij te dragen. 'De twijfel blijft', aldus Ruding in tv-programma Nieuwsuur.

Ruding (CDA) gelooft niet dat de kleine spaarders in Cyprus compleet zullen worden ontzien, maar denkt wel dat zij minder hoeven bij te dragen. 'Dat is verstandig, maar het principe blijft dan wel staan.' En daar zouden spaarders in landen als Spanje, Italië en Griekenland weleens van kunnen schrikken, denkt Ruding. Hij spreekt dan ook van 'een zeker spillover effect'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden