Plus

Cynisme is even ver weg, en dat is ook wel eens lekker

Hans van der Beek doet iedere dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekenbenefietavond voor kinderen van vluchtelingen.

Hans van der Beek
Prinses Laurentien, beschermvrouwe van de Leescoalitie, en schrijver en initiator Dimitri Verhulst. De avond bracht 40.435 euro op voor My Book Buddy. Beeld Schuim
Prinses Laurentien, beschermvrouwe van de Leescoalitie, en schrijver en initiator Dimitri Verhulst. De avond bracht 40.435 euro op voor My Book Buddy.Beeld Schuim

Het publiek bestaat grotendeels uit vrouwen van een zekere leeftijd, kort haar, bril. Je ziet ze ook veel op de slotdag van het filmfestival in Rotterdam, de dag van de Volkskrantabonnees. De benefietavond is een initiatief van Dimitri Verhulst. Hij deed een oproep aan collega-auteurs: "Een mooie avond tegen de onverschilligheid. Dat is alles, maar het is niet niks." Daar kan geen fatsoenlijk mens iets tegen hebben.

Gastvrouw Hanneke Groenteman heet de goed volle zaal welkom: "Zo'n gezin in huis is ook zowat." Vandaar een avond met 'een rijke rij schrijvers' en een literaire loterij. Van de opbrengst worden boeken gekocht voor kinderen in azc's, een paar Arabische voor de herkenning en de rest Nederlandse prentenboeken.

"Heb jij een lot gekocht?" vraagt Groenteman aan Jan Paul Schutten. "Je kunt fantastische prijzen winnen." Schutten: "Zeker. Ik ben één van die prijzen." De gelukkige winnaar wordt namelijk een personage in zijn volgende boek. Andere prijzen zijn onder meer een meet and greet met ­Adriaan van Dis en twee kaartjes voor het Boekenbal.

Schuim

Wat: boekenbenefietavond voor kinderen van vluchtelingen
Waar: Stadsschouwburg, Leidseplein
Wie: Dimitri Verhulst, Cathy Spierenburg, Jelle Brandt Corstius, Corrie van Binsbergen, Christine Otten, Hermine Deurloo, Thomas en Daan Heerma van Voss, Maartje Wortel, Anne Soldaat, Franca Treur, Esther Gerritsen
Wanneer: dinsdag 9 februari, 20.00 tot 24.00 uur

Gastvrouw Hanneke Groenteman en zangeres Wende Snijders. Beeld Schuim
Gastvrouw Hanneke Groenteman en zangeres Wende Snijders.Beeld Schuim

De loterij wordt door Ruben Nicolai aan elkaar gepraat. "Voor een boekenconsult van de culturele apotheek: nummer.... 604."

Mannenstem uit de zaal: "Oewwww."

Nicolai: "Oerwoudgeluiden worden vanavond niet gewaardeerd."

En over de workshop 'Fotograferen als Rembrandt': "Die man kon aardig schilderen, maar zijn foto's...! De workshop in het Rijks­museum is voor vijftien vrienden en een gezin uit een azc."

Zaal in een deuk.

Nicolai: "Dat was geen grap. Er gaat echt een gezin uit een azc mee. Bij deze prijs liggen plezier en ellende dicht bij elkaar."

Score

Drank en spijs: 2 uit 5
Sfeer: 4 uit 5
Hans won weer niks natuurlijk

Schrijfster Connie Palmen, hier met collega Tommy ­Wieringa, voelt zich verbonden met vluchtelingen.
Schrijfster Connie Palmen, hier met collega Tommy ­Wieringa, voelt zich verbonden met vluchtelingen. "Ik kom uit Limburg, ik sprak ook een andere taal."Beeld Schuim

Er is muziek, er zijn vele voordrachten. Alleen Kader Abdolah, ervaringsdeskundige, houdt een speech en dat doet hij zoals hij schrijft - iets teveel theater.

Renate Dorrestein is de enige die niet uit eigen werk voorleest, maar uit Jip en Janneke. "Jip ligt helemaal onder de fiets, Jip ligt helemaal onder de fiets. Wat een ongeluk, wat een ongeluk. (...) Die kinderen toch, zegt vader. Dat fietst al."

Dorrestein: "Jip en Janneke zijn onontbeerlijk. Door Jip en Janneke leren ze Nederlands. Door Jip en Janneke worden ze Nederlander."

Prinses Laurentien, beschermvrouwe van de Leescoalitie, maakt het ingezamelde bedrag bekend, 40.435 euro, en citeert Albert Einstein, Dimitri Verhulst indachtig: "Those who have the privilege to know, have the duty to act."

Cynisme is vanavond even heel ver weg, en dat is ook wel eens lekker.

Tips? Mail Schuim.

Showmaster Ruben Nicolaï en zijn literaire loterij-­assistente Jantine Kraayeveld Beeld Schuim
Showmaster Ruben Nicolaï en zijn literaire loterij-­assistente Jantine KraayeveldBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden