Aangeboden door SNS Gerust over geld

Wat is dit?

'SNS Gerust over geld ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Cybercriminaliteit blijft groeien: voorkom dat jij ook slachtoffer wordt

Jaarlijks wordt zeker een miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. Adviseur Veiligheidszaken Moniek de Nooij van SNS vertelt hoe cybercriminelen vaak te werk gaan. En hoe jij kunt voorkomen dat je ook slachtoffer wordt van deze groeiende plaag.

Aangeboden door: SNS - Gerust over geld
null Beeld SNS
Beeld SNS

Elf procent van alle Nederlanders was vorig jaar naar eigen zeggen slachtoffer van criminaliteit waarbij het internet werd gebruikt. Daarmee was 2017 het eerste jaar dat meer Nederlanders te maken hadden met cybercriminaliteit, dan met 'gewone' diefstal. Volgens adviseur Veiligheidszaken Moniek de Nooij van SNS zijn daar verschillende oorzaken voor. "We gebruiken met zijn allen steeds vaker een computer, smartphone of ander digitaal hulpmiddel om te winkelen, bankieren of andere zaken te regelen", stelt De Nooij, die zich voor SNS verdiept in diverse vormen van cybercriminaliteit. "Oplichters en fraudeurs spelen daar uiteraard op in. Soms zijn dat georganiseerde bendes, die zeer professioneel te werk gaan."

Geraffineerde phishingmails

Die professionele werkwijze ziet De Nooij onder meer terug in de steeds geraffineerdere phishing mails, waarbij oplichters e-mails versturen die bijvoorbeeld van de bank afkomstig lijken. "Qua opmaak zijn die tegenwoordig vaak niet meer van echt te onderscheiden", vertelt ze. "Bovendien spelen de oplichters steeds slimmer in op de actualiteit." Na de invoering van de nieuwe privacywetgeving kregen veel Nederlanders bijvoorbeeld een mail van 'hun bank'. Of ze even op een linkje wilden klikken, omdat anders hun bankpas niet meer zou werken. "Banken vragen hun klanten echter nooit om dat te doen", aldus De Nooij. "Als je met je muis op die link gaat staan, zie je vaak een internetadres dat verschilt van dat van de bank. Meld dit altijd. Je bank kan de criminelen dan aanpakken!"

Volgens De Nooij is internetbankieren zelf zeer veilig, maar kunnen Nederlandse consumenten veel doen om hun internetgebruik nóg veiliger te maken.

Zes slimme tips voor veiliger internetgebruik:

1. E-mails en bijlagen
Cybercriminelen gebruiken vaak e-mails om je computer met kwaadaardige programma's (malware) te besmetten. Open daarom liever geen mails van onbekende afzenders, en zeker niet de bijlages.

2. Virusscanner
Behalve via de e-mail kunnen cybercriminelen je computer overal op het internet met computervirussen besmetten. Gebruik goede beveiligingssoftware om dat te voorkomen.

3. Wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager genereert en onthoudt voor elke situatie en/of website een veilig wachtwoord. Zorg dat je een betrouwbare variant kiest, door verschillende managers met elkaar te vergelijken.

4. Update software
Check regelmatig of je werkt met de laatste versie van je besturingsprogramma (zoals Windows) en andere software. In oudere versies zitten vaak kwetsbaarheden die criminelen kunnen misbruiken.

5. Kopie paspoort

Wees zeer terughoudend met het kopiëren van je paspoort en andere identiteitsdocumenten, en mail deze zeker niet zomaar door. Criminelen kunnen hier eenvoudig mee frauderen.

6. Slimme workshops
SNS organiseert regelmatig voor iedereen toegankelijke workshops waar experts deze en andere informatie delen. Informeer ernaar bij je dichtstbijzijnde SNS winkel.

SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Meer tips om veilig online te bankieren? Kijk op snsbank.nl/veiligbankieren

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden