Cyberaanval is in VS voortaan oorlogshandeling

Het Pentagon kan grote cyberaanvallen door andere landen voortaan classificeren als oorlogshandelingen. Dat meldde de krant The Wall Street Journal vandaag op basis van bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie.

© ANP Beeld
© ANP

De nieuwe zienswijze staat in de eerste formele cyberstrategie van het Pentagon. De strategie maakt de weg vrij om op een cyberaanval te reageren met conventionele militaire middelen. Niet-geheime onderdelen van het plan worden naar verwachting volgende maand gepubliceerd.

Afschrikken
Door cyberaanvallen te zien als oorlogshandelingen proberen de Verenigde Staten hackende buitenlandse mogendheden af te schrikken. 'Als jij ons elektriciteitsnet afsluit, schieten wij misschien een raket in je schoorsteen', aldus een militaire functionaris in The Wall Straat Journal.

Volgens het Pentagon zijn cyberaanvallen net zo gevaarlijk voor bijvoorbeeld kernreactoren, pijpleidingen en metrostelsels zijn als een traditioneel vijandelijk leger.

China
De afgelopen tijd kregen de VS en andere landen te maken met cyberaanvallen. Afgelopen weekeinde sloeg het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin naar eigen zeggen een krachtige cyberaanval af. De onderneming is een van de belangrijkste leveranciers van informatietechnologie, vliegtuigen en wapensystemen van de Amerikaanse overheid. Hackers wisten in 2008 in ten minste één belangrijk Amerikaans militair computersysteem te infiltreren.

Sommigen beschuldigen China van zulk soort internetaanvallen.
Vorig jaar werd het Iraanse kernprogramma getroffen door de computerworm Stuxnet. Vaak blijft onduidelijk wie er achter de cyberaanval zat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden