Cyberaanval en klimaat gevaarlijker voor VS dan terrorisme

Aanvallen via het internet, gebrek aan grondstoffen en de klimaatverandering zijn grotere bedreigingen geworden voor de VS dan het terrorisme. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Redactie
Noord-Koreaanse soldaten bij een militaire training. Beeld reuters
Noord-Koreaanse soldaten bij een militaire training.Beeld reuters

Het "Worldwide Threat Assessment" werd gisteren (dinsdag) door Directeur Nationale Inlichtingen James Clapper gepresenteerd. Het rapport wordt opgesteld door zeventien Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de CIA, het FBI en de inlichtingendienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Cyberaanval
Het rapport stelt geen echte rangorde op van de bedreigingen, maar de volgorde waarin die gepresenteerd worden vormt voor analisten een indicatie van wat de inlichtingendiensten als prioritaire bedreigen zien. Dit jaar werd de lijst aangevoerd door cyberaanvallen en niet door internationaal terrorisme.

"We bevinden ons in een grootschalige overgangsperiode omdat onze belangrijkste infrastructuur, economie, persoonlijke leven en zelfs onze interactie met de wereld steeds meer verstrengeld raken met digitale technologie en het internet", zei Clapper. "In sommige gevallen gaat de ontwikkeling van digitale technologieën sneller dan onze begrip van de potentiële risico's."

De inlichtingendiensten zijn daarom vooral bezorgd om een cyberaanval, een "niet-kinetisch offensief met de bedoeling fysieke schade toe te brengen of data te beschadigen of te wissen". Zo'n aanval zal waarschijnlijk niet van Rusland of China komen, zegt Clapper, maar mogelijk wel van kleinere staten of organisaties. Clapper verwees naar de aanval vorig jaar op het Saoedische oliebedrijf Aramco. De aanval, die volgens velen het werk was van Iran, vernielde dertigduizend computers.

Cyberspionnage is een andere bedreiging. Het rapport verwijst naar pogingen om via het internet geheime informatie te vinden over onder meer Amerikaanse wapensystemen. Clapper verwees niet rechstreeks naar China als dader, maar zijn getuigenis komt er amper een dag na een waarschuwing van de nationale veiligheidsadviseur Tom Donilon aan het adres van China.

Klimaat
Door de klimaatverandering zullen extreme weersomstandigheden een groeiende bedreiging vormen voor de voedsel- en energieproductie. Zwakke staten zullen nog sterker onder druk komen, migratiestromen zullen aanzwellen en de onzekere situatie zal rellen, burgerlijke ongehoorzaamheid en vandalisme stimuleren, stelt het rapport.

De concurrentie om landbouwgrond, onder meer van rijke landen die gronden opkopen in ontwikkelingslanden, en de bevolkingsgroei zullen tegelijk leiden tot politiek geweld en opstanden. Hetzelfde geldt voor drinkwater.

In een interview met de Boston Globe waarschuwde Admiraal Samuel Locklear, hoofd van het Pacifische Commando van de Amerikaanse Marine, al voor de effecten van de klimaatopwarming. De impact op bevolkingsgroepen is "het meest waarschijnlijke scenario, dat de veiligheid zal aantasten, waarschijnlijk met een veel grotere kans dan de andere scenario's waar we vaak over praten." "Als dit slecht afloopt, slaan honderdduizenden of miljoenen mensen op de vlucht en dan zal de veiligheid er snel op achteruit gaan".

Arabische Lente
Clapper citeerde verder ook economische bedreigingen, waaronder de Eurocrisis en de Amerikaanse fiscale crisis als risico's voor de Verenigde Staten.
Het rapport heeft het tot slot over de Arabische Lente, die in het hele Midden-Oosten tot nieuw sectarisch geweld leidt en nieuwe regeringen aan de macht bracht die met grote uitdagingen kampen.

De kernwapens en raketprogramma's van Noord-Korea vormen "ernstige bedreiging" maar zijn volgens Clapper vooral gericht op "afschrikking en defensie". Iran bouwt dan weer aan nucleaire capaciteit, maar heeft volgens Clapper nog niet beslist om ook daadwerkelijk een bom te bouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden