Curiosity ontdekt meer bewijs voor water op Mars

NASA's Marsrobot Cusiosity heeft meer bewijs gevonden dat er water op de planeet aanwezig is geweest en dat leven ooit mogelijk was. Dat liet de Amerikaanse ruimteorganisatie gisteren tijdens een persconferentie is Texas weten.

Martine Steenvoort
Beeld van de rots genaamd Knorr. De kleurcodering geeft de hoeveelheid gehydrateerde mineralen aan. Rood wil zeggen dat er veel gehydrateerde mineralen in de bodem zitten. Beeld NASA
Beeld van de rots genaamd Knorr. De kleurcodering geeft de hoeveelheid gehydrateerde mineralen aan. Rood wil zeggen dat er veel gehydrateerde mineralen in de bodem zitten.Beeld NASA

Vorige week maakte NASA bekend dat Curiosity omstandigheden heeft aangetroffen die in een ver verleden microbieel leven op Mars mogelijk maakten. Dat bleek uit analyse uit het poeder dat de Marswagen uit de steen genaamd John Klein boorde.

Nu suggereren aanvullende bevindingen van het Mars Science Laboratory dat deze omstandigheden ook in de omgeving van de steen bestaan.

Verder onderzoek
Doordat de robot in een extreem droge 'woestijn' onderzoek doet, is een combinatie van boren en onderzoek met infraroodfotografie en andere gespecialiseerde apparatuur nodig voor verder onderzoek.

Met behulp van het Dynamic albedo of neutrons-instrument schoot de robot neutronen in de Marsbodem. Vervolgens werd gemeten hoe lang het duurde voordat deze werden teruggekaatst. Wanneer er waterstof in de bodem zit, wordt de snelheid van de neutronen vertraagd. Waterstof is een van de bouwstoffen die leven mogelijk maken.

Met de Mast Camera kunnen mineralen en hydratatie gedetecteerd worden. Foto's van de Marsbodem, gemaakt met behulp van infraroodfilters, wijzen aan dat er in de 'aders' van het gesteente gehydrateerde mineralen voorkomen - zie bovenstaande foto. Deze zijn ontstaan onder de invloed van water.

Pauze
Curiosity is nu genoodzaakt een paar dagen pauze in te lassen. NASA maakte namelijk gisteren ook bekend dat de robot opnieuw met problemen kampt. Hierdoor is het tijdelijk niet mogelijk foto's te maken, stenen te grijpen of rond te rijden.

Projectleider Richard Cook liet weten dat het probleem dit keer bij de software ligt. Hierdoor schakelde Curiosity over op de veilige modus. De softwarefout is gemakkelijk te verhelpen.

Dit zal echter maar van korte duur zijn; in april zal NASA vier weken lang geen contact met Curiosity hebben. Mars bevindt zich dan direct achter de zon, vanaf de aarde gezien. Straling van de zon kan effect hebben op het radioverkeer, vandaar dat NASA uit voorzorg die periode geen commando's zal sturen.

Het rijdende laboratorium is op Mars om bodemmonsters van de Rode Planeet te analyseren om zo te kunnen vaststellen of er ooit leven mogelijk was op Mars. Daarnaast bestudeert Curiosity ook het klimaat en de geologie op Mars.

Overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke instrumenten. Beeld NASA
Overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke instrumenten.Beeld NASA
Curiosity maakte deze nieuwe panoramafoto van Mount Sharp, de toekomstige werkplek van de Marswagen. De foto is door NASA bewerkt, zo zou de berg er op aarde uitzien. Beeld reuters
Curiosity maakte deze nieuwe panoramafoto van Mount Sharp, de toekomstige werkplek van de Marswagen. De foto is door NASA bewerkt, zo zou de berg er op aarde uitzien.Beeld reuters
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden