Curiosity laat voor het eerst poeder uit Marssteen zien

Marswagen Curiosity heeft voor het eerst materiaal uit een Marssteen geboord, meldt ruimtevaartorganisatie NASA. Verantwoordelijk booringenieur Scoot McCloskey vergeleek het succes van zijn team met dat van de ploeg die scoorde met de succesvolle landing van de robot.

Redactie
Het bakje met poeder dat Curiosity uit de steen boorde. Beeld NASA
Het bakje met poeder dat Curiosity uit de steen boorde.Beeld NASA

'Velen van ons hebben jaren naar deze dag toegewerkt. De bevestiging van een succesvolle boring is ongelooflijk bevredigend. Deze dag is voor ons net belangrijk als de succesvolle landing', aldus McCloskey. Het is voor het eerst dat een robot in een steen buiten aarde boorde en een monster van binnenuit de rots haalde.

De boor aan de robotarm van Curiosity boorde een gat van 6,4 centimeter in een steen met de naam John Klein en verzamelde poeder uit het binnenste in een schep. De Marswagen moet nu het poeder zeven. Hierna worden deeltjes van het monster binnenin de robot verder geanalyseerd.

Curiosity landde in augustus op Mars. Het is een rijdend laboratorium dat zeker twee jaar lang de bodem, de rotsen en de lucht moet onderzoeken. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De werkplek van Curiosity is de krater Gale bij de evenaar van Mars. Met satellietmetingen zijn daar sporen van water gevonden. Mogelijk is de krater miljoenen jaren lang een meer geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden