Curiosity bijna klaar voor eerste hap Marszand

Nasa's Marswagen Curiosity bereidt zich voor op het analyseren van een eerste hap rood Marszand. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat het rondrijdende laboratorium zijn mond spoelt en dat heeft nog heel wat voeten in de aarde.

Redactie
Een foto, gemaakt door Curiosity, van het oppervlak van de Rode Planeet. Beeld ap
Een foto, gemaakt door Curiosity, van het oppervlak van de Rode Planeet.Beeld ap

Een van de taken van de Curiosity is het analyseren van de Marsbodem, om de chemische samenstelling te bepalen. Omdat er in het binnenwerk van zijn apparatuur aardse reststoffen kunnen zijn blijven hangen, zoals vet, moet dit eerst grondig worden schoongeschrobd. Anders zou bij de analyse allemaal bekende aardse materie worden meegemeten. Dat is niet de bedoeling.

Centrifuge
De makers van de rover hebben een oplossing gevonden voor dit probleem en hebben de Curiosity uitgerust met een centrifuge, die op een 'lekker tandenklapperend trillingsniveau' fijn stof door het apparaat jaagt en de binnenkant schoonpoetst, aldus Daniel Limonadi, chef monsters van de rovermissie. De komende twee weken, te beginnen zaterdag, schept, schudt en dumpt de rover driemaal een hap zand, alsof het een slok mondwater betreft.

De vierde keer giet de Curiosity langzaam een 'half babypilletje aspirine van het materiaal' in het mobiele lab, waarna de uitvoerige chemische analyse echt begint.

'Saai veilig zand'
Er lijkt niets bijzonders aan het zand dat wordt getest en dat is precies waarom Nasa hiervoor gekozen heeft. Het is prima om te beginnen met 'saai veilig zand van een Marsduin', aldus Limonadi.

De Curiosity heeft sinds zijn landing in augustus ongeveer een halve kilometer afgelegd. Volgende maand heeft hij een interessantere locatie bereikt en zal hij in de Marsbodem naar nieuwe monsters boren.

Een 'voetafdruk' van Curiosity in het Marszand. Beeld AFP
Een 'voetafdruk' van Curiosity in het Marszand.Beeld AFP
De route die Curiosity tot nu toe heeft gereden. Beeld epa
De route die Curiosity tot nu toe heeft gereden.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden