Curieuze uitzetting dreigt voor Syrisch gezin

Voor een Syrische moeder en haar drie kinderen (10, 7 en 5) dreigt donderdag uitzetting naar Iran. Dinsdagavond werden ze van hun bed gelicht in Amsterdam, momenteel zitten ze in bewaring in Zeist.

De moeder van het gezin heeft ook de Iraanse nationaliteit omdat ze die jaren geleden bij haar huwelijk kreeg.Beeld anp

Ruim twee jaar geleden vluchtte de moeder met haar kinderen uit Syrië. Haar man, waarmee ze getrouwd was, bleef in Syrië. Hij had naast de Syrische ook de Iraanse nationaliteit, die de moeder jaren geleden bij het huwelijk ook kreeg toebedeeld. Een procedure die vaker voorkomt in het Midden-Oosten.

Een asielprocedure in Nederland heeft voor de vrouw en haar inmiddels vloeiend Nederlands sprekende kinderen, na meermaals beroep, niks opgeleverd. Omdat ze zijn uitgeprocedeerd, wil de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) haar donderdagavond om 17.40 uur uitzetten. Omdat de IND geen mensen uitzet naar Syrië, maar wel naar Iran, dreigt de vrouw met haar kinderen daar terecht te komen, terwijl ze er nooit eerder is geweest.

Soennitisch
Advocaat Inge Zuidhoek staat het gezin bij sinds ze dinsdag van bed werden gelicht. "Ze heeft geen netwerk en spreekt totaal geen Farsi", zegt ze over de moeder. "Ook is ze soenitisch, terwijl in Iran vooral sjiieten leven en lopen soennieten het risico gediscrimineerd te worden. Bovendien is de positie van alleenstaande vrouwen problematisch in Iran. Dat maakt het land voor de familie een zeer onveilige plek."

Zuidhoek probeert alsnog een tijdelijke verblijfsvergunning voor haar en haar kinderen te regelen.

Daarbij beroept Zuidhoek zich onder meer op artikel 8 uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: iedereen heeft recht op een gezins- en een privéleven. Door de familie in een volledig onbekende omgeving te plaatsen zouden zij niet in staat zijn een privéleven te hebben.

Overspelig
Bijkomend probleem is dat er een echtscheidingsprocedure loopt tussen de vrouw en haar man die nog altijd in Syrië zit. In de afgelopen periode heeft zij een nieuwe relatie gekregen met een andere Syrische man. Mocht zij worden uitgezet naar Iran, dan kan ze daar als overspelig worden gezien aangezien ze op papier nog is getrouwd met haar eerste.

Op dit moment loopt nog een laatste procedure om uitzetting, morgen om 17.40 uur, te voorkomen. De uitspraak wordt vanmiddag of morgenvroeg verwacht. De IND was woensdag niet bereikbaar voor commentaar, maar reageert in de regel sowieso niet op individuele gevallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden