Update

Curatoren komen DSB-klanten tegemoet

WOGNUM - Klanten van de failliete DSB Bank die niet meer in staat zijn hun maandlasten te voldoen, kunnen de curatoren verzoeken om een tijdelijke verlaging van hun lasten. Als daar gronden voor zijn, krijgen zij een betalingsregeling aangeboden. De curatoren hebben dit dinsdag bekendgemaakt.

De curatoren willen daarmee klanten tegemoet komen die menen gedupeerd te zijn door DSB Bank. Klanten zeggen dat ze schade lijden omdat ze in combinatie met de hypotheek onnodige verzekeringen of koopsompolissen hebben moeten afsluiten.

Een aantal van deze klanten had bij de curatoren aangekondigd die schade in mindering te willen brengen op hun maandlasten. Maar de curatoren zeggen dat een dergelijke verrekening van mogelijke vorderingen met schulden niet is toegestaan.

De Stichting Hypotheekleed, die zegt op te komen voor gedupeerde DSB-klanten, had maandag bekendgemaakt dat ruim duizend leden van de stichting zo'n verrekeningsvoorstel naar de curatoren hadden gestuurd. Enkele klanten zouden vervolgens op korte termijn beginnen met de vermindering van hun maandelijkse betalingen, volgens Pieter Lakeman van de stichting met de bedoeling hierover proefprocessen uit te lokken.

De curatoren laten nu weten dat zij hebben besloten eventuele schade van klanten in mindering te brengen op de schuld die zij aan DSB Bank hebben, zodra er overeenstemming is over de hoogte van de schade of als uit een rechterlijk vonnis blijkt dat schade moet worden vergoed. Zij hebben de klanten verzekerd volop bezig te zijn met de afwikkeling van individuele klachten. Maar zolang een klacht niet is afgewikkeld, moeten klanten nog wel aan hun betalingsverplichtingen voldoen, benadrukken zij.

Hypotheekleed-voorzitter Lakeman is ''zeer content'' met de erkenning dat schuldverrekening nu mogelijk is. Hij spreekt van een groot succes. Volgens Lakeman beginnen enkele leden van de stichting zoals aangekondigd binnenkort al wel met een vermindering van hun maandlasten. De stichting wilde op die manier proefprocessen over verrekening uitlokken. ''De curatoren hebben verrekening nu erkend. Het is nu aan hen of ze akkoord gaan.''

De schade voor DSB-klanten verschilt van geval tot geval, volgens Lakeman. Maar hij schat dat de verrekeningsbedragen tussen de 10 en 30 procent van de totale schuld zullen zijn. (ANP)

Het oude DSB-kantoor in het Noord-Hollandse Wognum. ANP Beeld
Het oude DSB-kantoor in het Noord-Hollandse Wognum. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden