Update

Curatoren DSB nog tien jaar bezig

Het hoofdkantoor van DSB in Wognum. De afwikkeling van het faillissement van DSB Bank gaat naar verwachting vijf tot tien jaar duren. Foto ANP Beeld
Het hoofdkantoor van DSB in Wognum. De afwikkeling van het faillissement van DSB Bank gaat naar verwachting vijf tot tien jaar duren. Foto ANP

WOGNUM - De afwikkeling van het faillissement van de Dirk Scheringa Bank (DSB) kan zeker tien jaar duren en zal tweehonderd miljoen euro kosten. Honderd miljoen gaat zitten in de afwaardering van onroerend goed dat noodgedwongen moet worden verkocht. De afwikkeling door de curatoren en de 675 DSB'ers die nog in dienst zijn, zal nog eens honderd miljoen euro kosten, schrijven de curatoren in hun eerste verslag.

De curatoren verwachten in de eerste helft van volgend jaar onderhandelingen te kunnen beginnen over de verkoop van de leningenportefeuille. Mogelijk kunnen ze in de tweede helft van het jaar, als de verkoop van activa voldoende heeft opgebracht, beginnen met het terugbetalen van schuldeisers.

DSB-werknemers die in dienst blijven, krijgen gratificaties om hen aan dit minder plezierige werk te binden. Voor een deel van hen zal er zeker tot medio 2010 werk zijn.

De meeste hypotheekklanten van DSB betalen gewoon weer de maandelijkse lasten. Maar de bank is wel verwikkeld in een serie procedures, vooral met klanten die veel te hoge hypotheken hebben. Die worden alle individueel afgewikkeld. Tot grote ergernis van Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken en Pieter Lakeman, die collectieve claims willen indienen.

Hendrickx vindt het optreden van de curatoren onverstandig. Zijn steunfonds sloot in oktober een regeling met Dirk Scheringa. Maar volgens Hendrickx is onder het bewind van de curatoren geen sprake meer van een regeling.

Uit het verslag blijkt dat klanten van DSB op 250.000 spaarrekeningen ongeveer 3,6 miljard euro hadden staan. DSB had 150.000 klanten ongeveer 7,1 miljard euro geleend. In totaal hebben 62.000 spaarders nu een voorschot van drieduizend euro ontvangen van De Nederlandsche Bank.

De curatoren maakten ook bekend dat het Scheringa Museum voor Magisch Realisme failliet is verklaard. Zestien mensen zijn ontslagen. Er wordt gekeken of een doorstart mogelijk is. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden