Curaçao stuurt 608 ambtenaren weg

De regering van Curaçao zet het mes in het ambtenarenapparaat op het eiland. 608 overheidsfunctionarissen wordt gevraagd vervroegd uit te treden.

Premier Eugene Rhuggenaath. Beeld Lex van Lieshout/ANP
Premier Eugene Rhuggenaath.Beeld Lex van Lieshout/ANP

Dat is een behoorlijke hap uit het personeelsbestand. Volgens de meest recente beschikbare cijfers werken er 3365 mensen voor de Curaçaose overheid. Volgens planningsminister Armin Konket gaat het om ambtenaren die vanwege een recente verhoging van de pensioenleeftijd op Curaçao tegen wil en dank nog aan het werk zijn en bij wie de motivatie ontbreekt.

Veranderingen zijn impopulair op Curaçao. De ambtenarenvakbonden hebben al een gezamenlijk protest aangekondigd tegen de plannen van Konket.

Bezuinigingen

De regering van premier Eugene Rhuggenaath moet stevig bezuinigen sinds het begin deze maand een strafmaatregel kreeg opgelegd vanuit Den Haag. Dat houdt ondanks de autonome status die het eiland sinds 2011 in het koninkrijk heeft, nog altijd toezicht op de financiën van Curaçao.

Op advies van het College Financieel Toezicht plaatste staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) Curaçao na drie achtereenvolgende jaren van begrotingstekort onder curatele. Voor 2019 koerst Willemstad af op een gat van omgerekend 55 miljoen euro, op een begroting van zo’n 740 miljoen euro.

Boosdoener

Knops en Rhuggenaath ondertekenden deze maand een ‘groei­akkoord’, waarin staat dat Curaçao dit jaar 140 miljoen euro zal besparen, op zelf te kiezen kostenposten. Het document is niet populair op het eiland, waar het bedrijfsleven en de sociale partners van de regering de voorstellen te vaag vinden en zich niet gehoord voelen in het opstellen ervan.

Volgens Curaçao zelf is bijna-buurland Venezuela de grootste boosdoener. Het land is traditioneel een van de belangrijkste handelspartners van het eiland. De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA is uitbater van olieraffinaderij Isla.

Door de aanhoudende politieke en economische crisis in Venezuela is de productie praktisch stil komen te liggen. De crisis zorgt bovendien voor een grote stroom vluchtelingen die per boot Curaçao proberen te bereiken, dat op maar 75 kilometer varen ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden