Cultuurtempel Felix Meritis trekt zeven kopers

Zeven partijen hebben een bod uitgebracht op Felix Meritis, dat de gemeente Amsterdam voor 2,5 miljoen euro te koop heeft gezet.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

De openbare inschrijving voor Felix Meritis sloot eind vorige week. Eén van de bieders is investeerder en lifecoach Paul van Katwijk. Samen met ondernemer Maurice Stieger heeft hij een bod uitgebracht van 4 miljoen euro. Van Katwijk en Stieger zijn er al in geslaagd horecaondernemer Casper Reinders, bekend van nachtclub Jimmy Woo, bij hun plannen te betrekken.

Wie het pand mag kopen, hangt niet alleen af van de hoogte van het bod, meldt de gemeente, maar ook van de invulling die de partij eraan wil geven. Zo wordt bekeken of de thema's kunst, cultuur en wetenschap terugkomen in de plannen. Dit is een belangrijke eis van de gemeenteraad. Ook mag het gebouw geen hotelfunctie krijgen.

Tempel der Verlichting
Van Katwijk is voor zijn plannen met Felix Meritis geïnspireerd door het verleden van de Tempel der Verlichting. Zoals veertig gegoede burgers het genootschap Felix Meritis oprichtten in 1777, wil Van Katwijk nu ook veertig gegoede burgers bijeenbrengen die willen investeren om het pand weer tot leven te wekken. 'Wij willen terug naar de oorsprong, waarbij mensen vanuit allerlei disciplines elkaar ontmoeten om in gesprek te gaan over de transitie waarin de samenleving zich bevindt, net als in de Verlichting. De architectuur van het gebouw is er niet voor niets op gericht om disciplines samen te brengen.

Van Katwijk en Stieger hebben al overeenkomsten gesloten met 26 partijen die invulling willen geven aan het pand vanuit de disciplines kunst, cultuur, wetenschap en debat, zoals het Nederlands Debat Instituut en het John Adams Institute.

In oktober wordt bekend welke partij het pand mag kopen. In februari ging de vorige exploitant, debat­stichting Felix Meritis, na decennia van financiële problemen failliet.

Vandaag (07/08) in Het Parool een uitgebreide reconstructie van de opkomst en ondergang van Felix Meritis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden