Cultuurpodium in Zuidoost draait uit op zeperd van 1 miljoen euro

Stadsdeel Zuidoost heeft ruim één miljoen euro subsidie gestoken in Podium ZO!, het activiteitencentrum dat vorige maand - amper anderhalf jaar na de opening - moest sluiten wegens gebrek aan resultaat.

Patrick Meershoek
Podium ZO! aan de Frissenstein in Zuidoost. Beeld Google Maps
Podium ZO! aan de Frissenstein in Zuidoost.Beeld Google Maps

Het activiteitencentrum naast winkelcentrum De Amsterdamse Poort maakte in 2013 een doorstart als opvolger van het vermaarde Afro-Surinaamse Podium Kwakoe, dat een jaar eerder failliet was verklaard. De leiding werd in handen gelegd van ZO! Cultuur, een organisatie met grote ervaring op het terrein van culturele evenementen.

De bestuurscommissie van Zuidoost toonde zich gisteren uiterst kritisch over de gang van zaken. 'Wat hadden we niet kunnen doen met dat miljoen?' zei Hans Res namens het CDA, dat indertijd bij de besluitvorming over de doorstart met een notitie over de financiële risico's voor een zeperd had gewaarschuwd. Die notitie was in de oude deelraad alleen serieus genomen door de fractie van D66-Onafhankelijk Zuidoost. Res, terugblikkend: 'Het moest allemaal snel gaan. Dat heeft tot een enorme geldverspilling geleid.'

Prestatie
Uit de kwartaalrapportages blijkt dat Podium ZO! nooit heeft voldaan aan de met het stadsdeel gemaakte 'prestatieafspraken'. Dat was mede het gevolg van een vertraging bij het verlenen van vergunningen en een vertraging bij de verbouwing, die het pand gebruiksklaar moest maken. De zaal moest bovendien een jaar later nog eens worden geïsoleerd om het pand geschikt te maken voor feesten en partijen, een belangrijke bron van inkomsten voor de organisatie.

Fractievoorzitter Tineke de Boer van OZO sprak er haar verbazing over uit dat het stadsdeel in de zomer van 2014 nog een nieuwe subsidiebeschikking had afgegeven om vervolgens in oktober te besluiten de banden met ZO! Cultuur te verbreken. Haar suggestie dat de gemeente had ingegrepen, werd door stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh van de PvdA van de hand gewezen.

Experiment
Dalgliesh, twee jaar geleden de drijvende kracht achter de doorstart na het echec met Podium Kwakoe, weigerde van een mislukking te spreken. 'Het was een experiment,' zei ze. 'Er is ook geen sprake van verspild geld. Een deel van de subsidie kwam terug naar het stadsdeel in de vorm van huur voor het gebouw.'

Dalgliesh erkende wel dat het verstandig zou zijn geweest de bestuurscommissie in een eerder stadium van de problemen op de hoogte te stellen. Zij beloofde in april met een nieuw plan te komen voor het activiteitencentrum. Het gebouw zal in de tussentijd open blijven.

Stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh. Beeld Christiaan Krouwels
Stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh.Beeld Christiaan Krouwels
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden