Cultuurhuis Asscherkwartier opent 1 september

Het nieuwe cultuurhuis in het Asscherkwartier in Amsterdam-Zuid krijgt de naam CC Amstel. In het cultuurhuis komen een theaterzaal, een facilitaire studio, een café-restaurant en een vestiging van de openbare bibliotheek.

Maarten Moll
De openbare bibliotheek verhuist het filiaal in de Pijp van Cinétol naar het nieuwe cultuurhuis. Beeld anp
De openbare bibliotheek verhuist het filiaal in de Pijp van Cinétol naar het nieuwe cultuurhuis.Beeld anp

CC Amstel moet per 1 september van dit jaar de deuren openen. Mark Walraven, nu nog directeur van het Ostadetheater, wordt de directeur van het cultuurhuis.

"CC staat voor cultureel clubhuis," zei Walraven in een toelichting. "Dat woord clubhuis moet je met een knipoog zien. Iedereen is welkom, zegt dat woord. Het cultuurhuis moet een pleisterplaats worden voor de bewoners, van jong tot oud, van deze buurt. Breed toegankelijk, laagdrempelig. Daarom hebben we het woord theater ook niet in de naam gebruikt. Je moet openheid uitstralen."

Groter dan Ostadetheater
De letters CC kunnen volgens Walraven ook anders worden gelezen. "We kunnen die afstemmen op verschillende programmaonderdelen als Culture Club, Club Classique, Cocktail Club. Maar het belangrijkste is dat CC Amstel een verbindende rol gaat spelen tussen cultuur en de buurt."

In CC Amstel komen, naast een theaterzaal met 156 stoelen (twee keer de capaciteit van het huidige Ostadetheater), een studio, een café-restaurant (zeven dagen per week open) en een vestiging van de openbare bibliotheek. OBA Cinétol verhuist naar het cultuurhuis en zal OBA Amstel gaan heten.

Walraven: "Het theater blijft een vlakkevloerzaal, dus als publiek zit je er dicht op, maar de zaal is nu bijna twee keer zo hoog, zodat we ook wat grotere producties kunnen boeken. En met de bibliotheek gaan we samen programma's ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van jeugd- en jongereneducatie. Die synergie gaan we zoeken, al blijven we twee aparte ­organisaties."

Archiefterrein
Het cultuurhuis CC Amstel maakt deel uit van de plannen voor het voormalige Archiefterrein aan de Amstel.

De monumentale gebouwen op dat terrein, zoals de vroegere diamantslijperij van Asscher, het voormalige raadhuis van de gemeente Nieuwer-Amstel (het vroegere stadsarchief) en de voormalige bioscoop Cinétol, krijgen gezelschap van nieuwbouw­woningen, het Pestana hotel (dat begin januari werd geopend) en een parkeergarage.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden