Plus

Cultuurclash tussen AkzoNobel en de 'bloedhonden' van PPG

Vol spanning was uitgekeken naar de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel, dinsdag in Amsterdam. De cultuurclash met overnamekandidaat PPG bleef in stand. 'Alsof dat een stel Amerikaanse barbaren is.'

Medewerkers van AkzoNobel laten van zich horen bij de vergadering Beeld Bart Maat/ANP
Medewerkers van AkzoNobel laten van zich horen bij de vergaderingBeeld Bart Maat/ANP

Net als de betere arthousefilm moest de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel het dinsdag hebben van de onderhuidse spanning, de steken onder water en vooruit, wat drama voor de bühne.

Niet van de plotwendingen in elk geval. Onder aan de streep was de stand van zaken aan het eind van de middag hetzelfde als om twee uur, toen de vergadering begon. AkzoNobel wil op eigen benen blijven staan, de Amerikaanse concurrent PPG is in volle jacht.

Geen formaliteit
Maar dat wil dus niet zeggen dat er niets te beleven viel. Zo was er een aantal stemmingen over vooraf vastgestelde agendapunten die het normaal gesproken met Noord-Koreaanse uitslagen redden.

Dit keer waren ze geen formaliteit. Rond de 30 procent van de aandeelhouders liet via het stemkastje zijn onvrede over de bedrijfsleiding blijken, een motie van wantrouwen die moeilijk gemist kon worden door topman Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans.

Al deed Burgmans tijdens de nazit zijn best om er een positieve draai aan te geven. "Vooraf hoor en lees je vooral de kritische aandeelhouders. Ik vond die cijfers zeer bemoedigend."

Goednieuwsshow
Toch gaf hij even later toe dat hij in de uren daarvoor niet de hoofdpersoon was geweest in een goednieuwsshow. "Ik was aangedaan en ontroerd door de steun die onze werknemers uitspraken. Maar we moeten ook zo volwassen zijn om de kritiek onder ogen te zien die sommige aandeelhouders uitten."

Die was er inderdaad voldoende. Een woordvoerder van een Brits pensioenfonds zei waar het op stond: "Ik voel me behandeld als een klein, onverantwoordelijk kind."

Hij fulmineerde tegen de beslissing van AkzoNobel even voor de bijeenkomst om niet ook een bijzondere aandeelhoudersvergadering uit te schrijven over de positie van Burgmans, die volgens een klein deel van de beleggers niet goed voor hun belangen opkomt.

Volwassen manier
"Als AkzoNobel het niet eens is met het voorstel, dan moet het bedrijf een negatief stemadvies geven. Wij zijn zelf prima in staat ons stemrecht op een volwassen manier te gebruiken."

Echt knetteren deed het even later, toen Wiktor Sliwinski van de Amerikaanse aandeelhouder Elliott Advisors het woord nam, begeleid door licht boegeroep ('Daar had ik al rekening mee gehouden'). Elliott heeft sinds december een belang in Akzo en is de luidruchtigste voorstander van een overname door PPG, dat maandag zijn bod verhoogde tot bijna 27 miljard euro.

Sliwinski probeerde het woord te richten tot de bestuursvoorzitter. "Mister Büchner..." Maar onmiddellijk werd de persoonlijke aanval ruw onderbroken door president-commissaris Burgmans. "Ík ben hier de voorzitter!" bitste hij. "U mag de vragen stellen, maar ik bepaal wie ze beantwoordt."

Gecultiveerde cultuurclash
Achteraf ontkende Burgmans dat zijn reactie voortkwam uit persoonlijke frustratie. "Nee, ik heb wel vaker zo gereageerd in deze rol. Als je geen orde bewaart, gaan ze op een gegeven moment pietjepukvragen stellen. Dat het nu net iemand van Elliott was die ik moest corrigeren? Toeval. Al vond ik het wel vreemd dat hij Büchner en mij door elkaar haalde. We hebben elkaar nota bene pas nog gesproken."

Elliot hield zijn belangrijkste kruit droog tot na de bijeenkomst, met de mededeling dat de aandeelhouder overweegt naar de rechter te stappen om het besluit geen tweede aandeelhoudersvergadering te houden, aan te vechten.

Niet praten
De ook door Akzo zorgvuldig gecultiveerde cultuurclash tussen het maatschappelijk verantwoorde AkzoNobel, dat opereert met oog voor mens en milieu, en aan de andere kant de Amerikaanse bloedhonden die alleen maar naar het geld kijken, zorgt voor ergernis bij Paul Koster, directeur van beleggersclub VEB. "Alsof PPG een stel Amerikaanse barbaren is. Het voorstel dat bij het bod zit, biedt zeker openingen om verder te praten."

Praten met PPG is nou net wat AkzoNobel niet doet. Of het nieuwste bod daartoe wel aanleiding geeft, wil het bedrijf nog niet zeggen. Eerst wordt het zorgvuldig bestudeerd en doorgerekend.

En dus moesten de aandeelhouders zich dinsdag beperken tot steken onder water en wat drama voor de bühne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden