Column

Cultuurbehoud is een verloren strijd

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Gaat onze cultuur ten onder?

Ach, alles gaat ten onder, dus ook onze cultuur. De vraag is of dat erg is?
Hoorde ik nu goed dat Thierry Baudet zich vergelijkt met de Aeneas van Vergilius die Troje ontvluchtte om in het Avondland een nieuwe stad te stichten?

Ik stel me vaak voor dat er hier in Nederland een totaal andere cultuur heerst. Slavernij, lijfstraffen, mannen belangrijk, vrouwen sloof, slecht onderwijs, dictatuur - dat werk.

Hoe zou ik in die cultuur leven?

Ik denk heel goed.

Mijn heldenmoed is zeer beperkt, want ik ben nogal bangelijk aangelegd, dus ik kom niet in opstand. Daarbij denk ik en hoop ik dat ik intelligent of slim genoeg ben om me te handhaven.

Beetje slijmen met de bovenbazen, misschien zelf een bovenbaasje worden. Zou ik best kunnen. Elk onderzoek wijst uit dat de mens plooibaar is en zich overal aan kan aanpassen.

"Mijnheer Holman, we hebben geconstateerd dat u de slaven vandaag goed hebt behandeld. Dat is hier niet te bedoeling. U moet ze slaan, anders krijgt u zelf slaag."

Nou, dat hoef je mij maar één keer te zeggen en ik gooi er nog een schepje bovenop.

Heb ik nu een goed of slecht karakter?

U vindt mijn karakter misschien slecht, maar al mijn vrienden, buren, bazen, slaven, vrouwen (ik heb er meerdere), de generale staf en de opperbevelhebber en vooral de geestelijken vinden me een toffe peer.

Wat kunt u me dan schelen? Behandel ik mijn medemensen onmenselijk? Als u dat denkt, dan laat ik u oppakken en uw familie hoort nooit meer iets van u. Zo ben ik.

Aan het eind van mijn leven krijg ik het Grootkruis van de Natie, of de IJzeren Vogel van het Vrije Volk, of het Koperen Loof van Verdienste, en ik ben gelukkig.

En die cultuur van Nederland 2017?

Daar denk ik dan nooit meer aan.

Cultuurbehoud is een verloren strijd.

Toen ik een paar weken geleden met mijn dochter in Rome wandelde, dacht ik voortdurend: had ik toen maar geleefd, dachten we maar zoals destijds. Was ik maar een Romein. (Of nog liever: een Griek.)

Maar die culturen zijn ten onder gegaan. Er zijn wat stenen over, en wat geschonden beelden. En boeken die niemand meer leest. Zo zal onze cultuur ook ten onder gaan.

Een nieuw Troje - wedden dat dat ook ten onder gaat?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden