Culturele sector valt over schrappen van omstreden kunstwerk in Zuid

De Amsterdamse kunstwereld is verontwaardigd en bezorgd over de gang van zaken rond het kunstwerk Westland Wells. 

Patrick Meershoek
Een impressie van het kunstwerk, dat op een groenstrook in het verlengde van het Vondelpark had moeten komen. Beeld Femke Schaap
Een impressie van het kunstwerk, dat op een groenstrook in het verlengde van het Vondelpark had moeten komen.Beeld Femke Schaap

Het kunstwerk betreft drie beeldengroepen waarop 's nachts beelden van een fontein, een bron en een waterval worden geprojecteerd.

In een brief aan burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Kasja Ollongren schrijven twintig prominenten uit de kunstwereld het besluit van het stadsdeelbestuur onbegrijpelijk en onverstandig te vinden. Volgens de briefschrijvers is het kunstwerk ten prooi gevallen aan 'populistische stemmingmakerij'.

Het laatste verwijst naar de honderd voorgedrukte bezwaarschriften die in de buurt werden verzameld, waarin het kunstwerk in strijd met de feiten werd omschreven als stroboscopisch en onveilig. 'Bouwstenen van een lastercampagne die was opgetrokken uit onwaarheden en onaangename stemmingsbeelden,' aldus de schrijvers.

'Als je de agitatoren mag geloven gaat het om spekgladde spierwitte betonblokken, waar je maar het beste een permanente Kruispost bij kan plaatsen om de gevaren voor de volksgezondheid te bezweren,' stelt de brief over de bezwaarschriften die in de juridische procedure ongegrond werden verklaard.

Kunstenares Femke Schaap
Minstens zo erg noemen de briefschrijvers het, dat het stadsdeel de kunstenares Femke Schaap verzocht om zich niet in het publieke debat te mengen. 'Terwijl het bestuur heeft nagelaten het kunstwerk te verdedigen tegen de propaganda van de slechts enkele werkelijke tegenstanders.'

De briefschrijvers dagen het gemeentebestuur uit om concrete inhoudelijke bezwaren tegen het kunstwerk naar voren te brengen, zodat het beeld van 'ondoordachte besluitvorming op basis van misleiding en stemmingmakerij' kan worden weerlegd. De brief sluit af met de wens dat alsnog tot een aanvaardbare oplossing kan worden gekomen.

Tot de ondertekenaars behoren directeur Jurgen Bey van het Sandberg Instituut, voorzitter Barbara Visser van de Akademie van Kunsten, Bart Rutten van het Stedelijk Museum, directeur Sandra den Hamer van Eye en directeur Jacqueline Grandjean van de Oude Kerk. Opvallend is de ondertekening door de erven van Hans Morselt, de ontwerper van de speelkoeien op de groenstrook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden