Culinaire geheimen van de wereldtop: 'Poetin vreest vergiftiging, Sarkozy at geen kaas'

François Hollande heeft artisjokken van het Elysée-menu geschrapt en Barack Obama houdt niet van rode bieten. Deze week kwam de 'Chefs des Chefs Club' - een selecte groep van chef-koks die voor wereldleiders koken - bijeen in Parijs en wisselde daar meer van dit soort culinaire geheimen uit.

De 'Chef des Chefs club' gisteren in de tuin van het Élysée-paleis.Beeld reuters

Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd door de Franse president Hollande, wisselt de groep van 27 chefs recepten en culinaire weetjes uit. De chefs zijn ervan overtuigd dat haute cuisine een cruciale rol speelt in het warm houden van relaties en het sluiten van internationale deals.

De oprichter van de club, Gilles Bragard, onthulde gisteren dat de Russische president Vladimir Poetin er middeleeuwse tradities op na houdt, hij is namelijk bang voor vergiftiging. 'Voorproevers bestaan nog steeds, in het Kremlin checkt iemand iedere maaltijd op gif', aldus Bragard.

Hollande
Hollande is de zesde Franse leider waar chef Bernard Vaussion voor kookt. 'Zijn voorganger, Nicolas Sarkozy, had kaas verbannen uit het Élysée-paleis, het was teveel voor hem. Maar sinds Hollande mag ik weer kaas gebruiken. Zowel hij als Angela Merkel (de bondskanselier van Duitsland, red.) is dol op kaas.' Vaussion werkt al veertig jaar als chef in het paleis.

De chefs, uit onder andere Groot-Brittannië, China en Israël, eindigen vandaag hun driedaagse toer in Parijs. Naast hun culinaire kunsten, hebben ze een duidelijk voordeel ten opzichte van hun leiders, zegt Bragard: 'Presidenten komen en gaan, maar chef-koks blijven.'

Gilles Bragard. (R)Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden