Plus

CS 24 uur later: 'als het gebeurt, dan gebeurt het'

Precies 24 uur na de steekpartij op Centraal Station staan maar weinig reizigers stil bij wat hier vrijdag is gebeurd. Zelfs het nieuws dat ernstig rekening wordt gehouden met een terroristisch motief zorgt niet voor schrik in de benen.

Bart van Zoelen
Centraal Station na de steekpartij vrijdagmiddag. Beeld anp
Centraal Station na de steekpartij vrijdagmiddag.Beeld anp

"Het heeft geen zin om je daarmee bezig te houden," denkt student Romy Cramer (23) uit Amsterdam. De terreurdreiging hangt altijd een beetje in de lucht en dat begint te wennen, zegt zij. "Ik denk maar zo: een aanslag in Amsterdam gaat natuurlijk een keer gebeuren. Je kunt er bang voor zijn, maar als het gebeurt, dan gebeurt het."

Ze denkt er heus weleens over na als ze de stad in gaat. "Bij drukke events zoals Gay Pride en koningsdag. Maar dat houdt me niet tegen om wel gewoon te gaan." Wie op het verkeerde moment op de verkeerde plek is en slachtoffer wordt, heeft vooral pech gehad. "Als je erbij bent, ben je erbij."

Schrik aanjagen
Ook bij bloemist Moonflower waar vrijdag een slachtoffer onder het bloed kwam aanrennen, is dat het gevoel dat overheerst. Jan van der Pol heeft er geen moment bij stilgestaan toen hij zaterdagochtend op zijn werk kwam. "We moeten ons niet bang laten maken. Dit kan overal gebeuren, als je de verkeerde tegenkomt."

De samenleving ontwrichten door schrik aan te jagen is immers ook de bedoeling achter terreuraanslagen. "Maar dan heb je aan mij de verkeerde. Ik sta hier al 35 jaar en ik heb genoeg meegemaakt. Zelfs een keer een man met jerrycans vol benzine die dreigde zichzelf aan te steken."

Veiligheidsmaatregelen
Op het station is intussen niks te merken van extra veiligheidsmaatregelen. Bij de westtunnel staan politieauto's, maar dat is het dan wel. Verder lijkt het een gewone zaterdag met veel dagjesmensen op het station. De politie wil ook niets kwijt over eventuele extra veiligheidsmaatregelen. "Dat doen we nooit."

"Je moet er niet teveel bij stilstaan," zegt Astrid (53) ("en daar laat ik het graag bij") die op weg is naar haar trein. "Dan blijf je constant over je schouder kijken, en kan je nergens meer naartoe. Maar natuurlijk zijn we alerter geworden. Ik kijk ook sneller op of om als ik harde geluiden hoor."

"Maar als je daar erg mee bezig bent, straal je dat ook uit. Dan creëer je negatieve energie om je heen en trek je ook weer negatieve energie aan." Als het niet van belagers is, dan toch wel van zakkenrollers. "Dan wordt je ook eerder te pakken genomen."

Weer andere reizigers gaan gewoon op een drafje naar het perron, zoals altijd, alsof er niets is gebeurd. Als de trein maar rijdt en liefst een beetje op tijd, zonder vertragingen, zoals die gisteren optraden in de nasleep van de steekpartij. "Voor de rest interesseert het me geen reet."

Lees ook: Politie schiet verdachte neer na steekpartij Amsterdam CS en Steekpartij CS mogelijk terrorisme, verdachte is Afghaan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden