PlusPS

Cryptomunten delven in een schuurtje: 'Mensen zien ons als tovenaars'

Timo Moors en Jesse Smit delven sinds 2016 cryptomunten in hun schuurtje in de achtertuin. Nu steeds meer mensen gaan 'minen', zijn ze ook een bedrijf voor beleggingsadvies begonnen. 'Je moet goed weten welke munt je kiest.'

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Timo Moors (27) en Jesse Smit (27) proberen wel eens uit te leggen hoe ze cryptomunten delven. Maar vaak merken ze halverwege hun uitleg dat het hun toehoorders duizelt en dat ze langzamerhand afhaken op die wirwar van technische vaktermen.

Zelfs als Smit een analogie gebruikt, besluit zijn moeder zijn betoog met een vaag "O, oké," om er vervolgens nog steeds weinig van te snappen. "Mensen zien ons vaak als een soort tovenaars. Ze vinden het boeiend wat we doen, maar de complexe materie is, zeker aan leken, soms moeilijk uit te leggen," zegt Moors.

Hobbyproject
Moors en Smit begonnen in 2016 met het delven van cryptomunten, minen in jargon. "Op dat moment waren er nog maar weinig mensen mee bezig. We moesten alles zelf uitvinden. Het was nog echt een hobbyproject," zegt Smit, die al sinds zijn vijftiende met programmeren bezig is en er later zijn beroep van maakte. De twee besloten een miningmachine te bouwen.

Om cryptomunten te kunnen delven heb je speciale computers en videokaarten nodig. De videokaarten zijn in staat extreem ingewikkelde cryptografische sommen op te lossen. Voor elke juiste berekening worden Moors en Smit beloond met nieuwe digitale cryptomunten.

Anders dan bij centrale banken, die geld maken en in omloop brengen, worden cryptomunten beheerd door een gezamenlijk, wereldwijd netwerk van computers met dezelfde kopie van informatie over transacties (logbestanden): ook wel blockchaintechnologie genoemd.

De ­bekendste toepassing is het betalingsverkeer met cryptomunten. Inmiddels staan op internet complete handleidingen en kun je zelfs miningcomputers kopen waarmee je meteen kunt beginnen met delven van de munten.

Zelfgebouwde computer
"Dat was in onze tijd wel anders," zegt Smit, alsof het zich een halve eeuw geleden afspeelde. "De technische ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Dan is anderhalf jaar best een lange tijd," legt hij uit.

Na enkele beginnersfouten, een zoektocht naar de juiste software en een paar kapotte moederborden - naakte computers zonder kast - lukte het Moors en Smit uiteindelijk digitale munten te delven met hun zelfgebouwde computer.

Toen ze de eerste munten zagen binnenkomen, raakten ze enthousiast en wilden ze het professioneler gaan aanpakken, met meer computers. "Onze eerste miningmachine stond nog gewoon in de huiskamer, maar die gaf zo veel warmte af en was zo luid dat huisgenoten er last van hadden," vertelt Moors. "Zo ontstond het idee om een miningfabriekje in een schuurtje in de achtertuin te bouwen."

Geld kostte dat project wel. Moors en Smit vroegen daarom twee vrienden of zij er ook in wilden investeren. Samen legden ze zesduizend euro bij elkaar, waarmee ze eind 2016 een grotere miningmachine konden bouwen. Moors zocht uit hoe ze dat het efficiëntst konden gebruiken.

Zo veel mogelijk munten
"We wilden natuurlijk zo min mogelijk stroom verbruiken en zo veel mogelijk munten binnenhalen. Om dat te bereiken rekenden we videokaarten door. Hoeveel stroom gebruikt een kaart en hoeveel munten brengt hij op? Zo konden we de kaarten kiezen die het gunstigst zijn."

Timo Moors, mede-eigenaar van het 'miningfabriekje' in Amsterdam-West: 'Onze eerste miningmachine stond gewoon in de huiskamer' Beeld Tammy van Nerum
Timo Moors, mede-eigenaar van het 'miningfabriekje' in Amsterdam-West: 'Onze eerste miningmachine stond gewoon in de huiskamer'Beeld Tammy van Nerum

Achterin hun tuin in Amsterdam-West bevindt zich nu een eenvoudige, groene schuur die drie moederborden herbergt. En veel stroom -en internetkabels, snoeren en voedingen.

Op elk moederbord zijn vijf videokaarten aangesloten, die veel gezoem produceren. "Het is nu erg koud, waardoor de koelfans op de kaarten niet vol staan te draaien. Maar in de zomer wordt het hier bloedheet," vertelt Smit.

Terwijl de videokaarten koortsachtig aan het rekenen zijn, kan de temperatuur in het schuurtje oplopen tot 90 graden. Het zelfgebouwde luchttoevoersysteem in het schuurtje voorkomt dat de kaarten te warm worden en het systeem doorbrandt.

Energieverbruik
De computers draaien 24 uur per dag op volle toeren. "We zijn daarvoor ongeveer 180 euro per maand aan energie kwijt. Je merkt het dus wel in je energieverbruik. We betalen dit met inkomsten van de cryptomunten," zegt Moors. Hoeveel het minen ze oplevert, laten ze in het midden. "Voldoende om de huur en energie van te betalen."

Moors en Smit begonnen met het delven van muntsoorten als Ethereum, Zerocash en Monero, maar hebben zich nu toegelegd op de Hush. "Hush is een nieuwe, relatief onbekende munt. Hoe meer mensen een bepaalde munt gaan minen, hoe minder je eraan verdient. Dat was bij de Ether op een bepaald moment het geval. Daarom zijn wij nu overgestapt op de Hush."

Lange tijd gebeurde er niets met de Hush, tot hij onlangs vier keer zo veel waard werd.

Goed anticiperen
Als je iets wilt verdienen aan digitale munten, moet je volgens Moors goed anticiperen op de markt en de toekomst. "De Hush is nu aantrekkelijk voor mensen, omdat je er volledig anonieme transacties mee kunt doen. Met de bitcoin kan dat niet meer. Op dat soort marktontwikkelingen spelen we in," zegt Moors.

Achterin hun tuin in Amsterdam-West bevindt zich nu een eenvoudige, groene schuur die drie moederborden herbergt Beeld Tammy van Nerum
Achterin hun tuin in Amsterdam-West bevindt zich nu een eenvoudige, groene schuur die drie moederborden herbergtBeeld Tammy van Nerum

Nu verschillende digitale munten in waarde stijgen, krijgen steeds meer mensen interesse. Spaargeld levert weinig op vanwege de lage rente. Om die reden besluiten veel mensen hun geld te beleggen in cryptomunten. Voor een beginner is dat volgens Moors nog niet zo eenvoudig.

"Er zijn meer dan veertienhonderd soorten munten. Je moet goed weten welke je kiest en welke eventueel meer waard zouden kunnen worden. Mensen die er geen verstand van hebben, denken soms dat ze er snel rijk mee kunnen worden, maar realiseren zich niet dat je flink kunt verliezen als je investeert in een munt die zwaar overkocht is."

Dagelijks gebruik
Steeds vaker vroegen mensen Smit en Moors om advies bij het beleggen. Om die reden besloten zij twee maanden geleden te starten met hun bedrijf Canary Pete. "We maken uitvoerige analyses en bepalen aan de hand daarvan welke munten interessant zijn en tegen welke prijs je die zou kunnen kopen en verkopen."

"Klanten kunnen inleggen vanaf 15.000 euro. Zo beheren we de investeringen van onze klanten en nemen we ze veel werk uit handen. Tegelijkertijd kunnen wij onze kennis van de munten ook weer gebruiken voor het minen."

Moors en Smit verwachten dat de blockchaintechnologie over vijf jaar heel groot zal zijn en dat de waarde van de cryptomunten daardoor blijft stijgen. "Anonieme transacties is slechts één van de toepassingen. Wij denken dat er in de nabije toekomst gigantisch veel mogelijkheden zullen zijn. Denk aan energieruil of het kopen van huizen. Consumenten zullen daar dagelijks gebruik van maken zonder dat ze dit door hoeven te hebben."

Jesse Smit: 'Toen we begonnen waren er nog weinig mensen mee bezig. We moesten alles zelf uitvinden' Beeld Tammy van Nerum
Jesse Smit: 'Toen we begonnen waren er nog weinig mensen mee bezig. We moesten alles zelf uitvinden'Beeld Tammy van Nerum

Meer miners, meer energieverbruik

De waarde van de bitcoin is sinds begin 2017 ongeveer vijftien keer over de kop gegaan. Hierdoor beginnen steeds meer mensen met minen en groeit het energieverbruik door de zware belasting van het netwerk.

Wie als eerste een ingewikkelde berekening oplost krijgt 12,5 bitcoin, dat is op dit moment ongeveer 150.000 euro. Over de hele wereld gebeurt dit ongeveer om de tien minuten. Naarmate er meer computers binnen een netwerk aan het rekenen zijn, wordt de puzzel ingewikkelder en is er meer stroom nodig.

Het totale energieverbruik is nu al even groot als dat van een land als Denemarken. Dit verbruik blijft toenemen zolang de koers stijgt. Een duizendste van het wereldwijde elektriciteitsverbruik wordt ingezet voor bitcoinberekeningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden