Cruz sluit niet uit dat hij toch weer in verkiezingsrace stapt

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz heeft laten weten dat hij de kandidatuur van zijn aartsrivaal Donald Trump onder geen beding wil steunen. De Republikein gaf ook toe dat de kans bestaat dat hij zijn campagne toch weer nieuw leven zal inblazen, hoewel hij die vorige week pas stopzette.

Redactie
Ted Cruz Beeld getty
Ted CruzBeeld getty

In een interview met de conservatieve presentator Glenn Beck zei de senator uit Texas dat het kiezen van een presidentskandidaat 'geen keuze is die wij als kiezers vandaag moeten maken'. Hij wees erop dat de Republikeinse Nationale Conventie in Cleveland pas over twee maanden plaatsvindt, zo meldt The Guardian. ,,De presidentsverkiezingen zijn nog zes maanden van ons verwijderd. We moeten kijken en zien wat de kandidaten zeggen en doen", zo zei hij.

Arrogante opschepper
Hoewel Cruz in het verleden altijd gezegd heeft dat hij de Republikeinse presidentskandidaat zou steunen, is zijn houding veranderd sinds Trump hem en zijn familie herhaaldelijk persoonlijk aanviel.

Trump noemde hem een leugenaar en dreigde ermee 'de waarheid te vertellen' over Cruzs vrouw, die hij onaantrekkelijk noemde. Ten slotte beweerde hij dat de vader van Cruz betrokken was bij de moord op John F. Kennedy.

Hoewel Cruz zijn rivaal ooit 'een vriend' noemde en hem omstandig prees, had hij vorige week tijdens een persconferentie geen goed woord meer over voor Trump. Hij verweet hem een 'vrouwengek', 'een immorele pathologische leugenaar', en een 'arrogante opschepper' te zijn.

Opnieuw in de race storten
Cruz sloot in het interview niet uit dat hij zich toch weer kandidaat zal gaan stellen voor het presidentschap. De senator schortte zijn campagne op nadat hij op 3 mei de voorverkiezingen in de staat Indiana verloor. Met dat verlies zag hij naar eigen zeggen geen weg vooruit meer naar de Republikeinse nominatie. Maar 'als dat verandert, zullen we zeker gepast reageren', zei Cruz dinsdag.

Het team achter Cruz heeft goede connecties binnen de Republikeinse afgevaardigden, die op de nationale conventie in juli de presidentskandidaat zullen benoemen. Hoewel Trump momenteel de enige overgebleven kandidaat is, hebben Cruz-aanhangers veel invloed.

Cruz maakte duidelijk dat een heropstart van zijn campagne erg onwaarschijnlijk is, maar hij sluit het niet uit. De kans bestaat dat hij nog opkomt als kandidaat voor een derde partij of dat hij de kandidaat van een derde partij steunt in november. ,,Er wordt altijd over gesproken, maar ik denk niet dat het iets is dat snel zal gebeuren", zei hij daarover.

Donald Trump en Ted Cruz tijdens een debat op 3 maart. Beeld AP
Donald Trump en Ted Cruz tijdens een debat op 3 maart.Beeld AP

Weinig steun voor Trump
De verklaring van Cruz komt op een moment dat Trump er niet in slaagt om de Republikeinse partij achter zich te krijgen. Twee voormalige presidenten hebben verklaard hem niet te zullen steunen, zijn voormalige rivalen Jeb Bush en Lindsay Graham verklaarden dat hij niet moet rekenen op hun stem en ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan wil hem voorlopig niet steunen.

Donderdag zit Trump samen met de Republikeinse congresleiders bijeen in een poging om de banden met de partij aan te halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden