Cruiseschip volgt route Titanic

Vanmiddag vertrekt het cruiseschip de Balmoral van de onderneming Fred. Olsen Cruises van de Engelse haven Southampton naar het Canadese Halifax. De reis volgt tot op zekere hoogte nauwkeurig de tocht van het roemruchte passagiersschip de Titanic dat in de nacht van 14 op 15 april 1912 zonk in de Atlantische Oceaan. De ondergang van dit grote schip in een tijd waarin het traditioneel ingestelde Britse Rijk aan zijn neergang begon, spreekt nog steeds tot de verbeelding.

De Titanic bij haar vertrek uit Southampton op 4 april 1912. Beeld ANP
De Titanic bij haar vertrek uit Southampton op 4 april 1912.Beeld ANP

De Balmoral heeft net als de Titanic ruim 1300 passagiers aan boord en vaart via Cherbourg in Bretagne en het Ierse Cobh, dat destijds Queenstown heette, richting New York aan boord is het eten en het programma zo veel mogelijk hetzelfde als in 1912.

Het is de bedoeling dat het reis van de Balmoral in de avond van 14 april niet meer net zo verloopt zoals die van de Titanic. De Titanic liep op een ijsberg en werd zo ernstig beschadigd dat het schip om 02.20 op 15 april 1912 zonk. Op dat tijdstip herdenken de opvarenden van de Balmoral de 1514 omgekomen slachtoffers van de Titanic.

Er is nog een verband tussen de Balmoral en de Titanic. De Titanic werd in Belfast gebouwd door de firma Harland and Wolff. Die is nu een onderdeel van het Fred. Olsenconcern, en valt onder Fred. Olsen Energy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden