Cruiseschepen niet welkom in Amsterdam vanwege coronavirus

Cruiseschepen komen Amsterdam niet meer in vanwege de coronapandemie. Zee- en riviercruises worden in de haven geweigerd.

Beeld ANP

‘Tot nader order’ zijn cruiseschepen niet meer welkom in de Amsterdamse haven. Als reden wordt verwezen naar de gezondheidsrisico’s die optreden door de komst van de schepen met honderden tot duizenden toeristen aan boord.

Ongeveer de helft van de cruises was de afgelopen weken al door de rederijen geannuleerd, maar met het Amsterdamse besluit loopt het aantal cruisevakanties dat in het water valt meteen in de duizenden.

Vooral voor de riviercruises is het een hard gelag. Het seizoen begint traditioneel met de opening van de Keukenhof en die stond voor komend weekend gepland. In maart en april werden 753 riviercruiseschepen verwacht. Daarmee valt nu in een klap een derde van het Amsterdamse totaal voor 2020 weg.

1700 banen

De riviercruises zijn minder zichtbaar dan de immense zeecruiseschepen, maar ze trekken elk zo’n vierhonderdduizend passagiers per jaar naar de Amsterdamse haven. Met de riviercruisesector alleen zijn in de regio circa 1700 banen gemoeid.

Voor deze maanden werden veertien zeecruiseschepen verwacht. Daarvan waren er de afgelopen weken al dertien afgezegd door de rederijen. Riviercruisemaatschappij Viking had zich al teruggetrokken vanwege het coronavirus. Dat ging ten koste van 54 riviercruises.

Eigen initiatief

De haven heeft er zelf op aangedrongen dat de cruiseschepen voorlopig niet meer komen vanwege de gezondheidsrisico’s. Toen in Azië het coronavirus uitbrak werden cruiseschepen als hete aardappels doorgespeeld naar een volgende haven. Met duizenden opvarenden moesten de schepen lange tijd in quarantaine, of ze vaarden van hot naar her op zoek naar een haven die hen wilde ontvangen.

Los van de cruisebranche blijft de haven verder gewoon in bedrijf. Om te voorkomen dat de bediening van de sluizen, de patrouillevoertuigen en ook de overslag in de haventerminals worden geraakt door de pandemie zijn op veel plekken aparte diensten ingesteld van ploegen die elkaar niet meer fysiek treffen, zelfs niet aan de koffietafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden