Opinie

'Cruises weg? Hang liever de Nachtwacht ergens anders'

Amsterdamse politici overtroeven elkaar met steeds driestere maatregelen om de toeristenstroom te bedwingen, stelt Kees Noomen in een opiniestuk in Het Parool. De grootste overlastgevers worden daarbij ontzien.

Drukte bij een coffeeshop in de Warmoesstraat, eind 2014 Beeld Amaury Miller
Drukte bij een coffeeshop in de Warmoesstraat, eind 2014Beeld Amaury Miller

Het debat over balans in de stad dreigt volledig te ontsporen nu burgemeester Eberhard van der Laan drukte en toerisme chefsache heeft gemaakt en de politieke kaart speelt door overlast tot inzet van de verkiezingen te maken.

Iedere bezoeker van Amsterdam, ongeacht waar hij vandaan komt en wat hij hier komt doen, is nu een overlastgevende toerist die stoned en kotsend in elk portiek staat en per bierfiets van Nutellawinkel naar de rosse buurt gaat en weer terug.

Ook bij Coster Diamonds krijgen we elke dag de opmerking dat 'het wel goed zal gaan want het is zo druk in Amsterdam.' Tot mijn spijt moet ik vertellen dat wij dit jaar dertig procent minder bezoekers hebben. Niet alleen moeten we aan de slag met de oorzaken van die daling om de werkgelegenheid van 150 medewerkers zeker te stellen, maar nu worden we ook nog geconfronteerd met een gemeentebestuur dat de basis onder het toerisme in Amsterdam wil wegslaan.

Politiek
Toerismebedrijven begrijpen heel goed dat er wat moet gebeuren omdat overmatige drukte en overlast ook hen direct negatief treft. Wij moeten als toeristenbranche met een longlist onconventionele maatregelen komen om het debat in rustiger vaarwater te brengen, anders is het leed niet te overzien.

Maar we vragen hetzelfde van de politiek. Die speelt de bal nu naar alle bezoekers en toeristen terwijl het juist de politiek is die er alles aan doet de stad voor hen aantrekkelijk te maken en te houden.

Zo staat Amsterdam als grootaandeelhouder van Schiphol groei van het aantal vluchten toe, onder meer met de komst van Lelystad Airport dat helemaal ingericht wordt voor de aanvoer via budgetmaatschappijen van het soort bezoekers dat de stad juist niet wil.

Als Amsterdam en het rijk als aandeelhouders van Schiphol in staat zijn het salaris van de topman van Schiphol te halveren, dan heeft het bestuur ook de macht om iets aan de aanvoer van die groepen bezoekers te doen.

Ongenadig hard
Maar in plaats daarvan buitelen wethouders, burgemeester en raadsleden over elkaar heen met steeds driestere maatregelen, zoals het aan banden leggen van rondvaarten, touringcars en cruiseschepen. Daarmee treft de gemeente de toerisme-industrie, waar ruim 61.000 Amsterdammers van afhankelijk zijn, ongenadig hard, met alle gevolgen voor werkgelegenheid en economie.

Als men spreiding van bezoekersstromen veel eerder serieus had genomen, dan had het niet zo ver hoeven komen. Nu wordt alleen de vestiging van nieuwe hotels gespreid over de regio. Maar dat lost de drukte in Amsterdam niet op. Al die gasten hebben maar één doel: op naar Amsterdam.

Kees Noomen Beeld Guy Kleinblatt
Kees NoomenBeeld Guy Kleinblatt

Kees Noomen

Directievoorzitter van Royal Coster Diamonds in ­Amsterdam en fractie­voorzitter voor de VVD in ­Amstelveen.

Als je werkelijk Amsterdam-Centrum als ­favoriete bestemming voor toeristen wil ontmoedigen, haal dan de Nachtwacht, Martje en Oopjen of de Zonnebloemen uit hartje Amsterdam weg en hang ze ergens anders. In plaats van 350 miljoen euro in het Rijksmuseum te pompen, was het beter geweest een nieuw museum in Amsterdam-Noord neer te zetten of in Amstelveen.

Airbnb-verbod
En als je werkelijk Airbnb met al zijn problemen wilt aanpakken, waarom wordt qua hotelbeleid dan nog steeds vooral ruimte geboden aan meer van hetzelfde. Waarom niet alleen nog appartementenhotels toestaan, zodat er een volwaardig en gereguleerd alternatief wordt geboden voor Airbnb? Verbiedt verhuur via Airbnb in Amsterdam de komende twee jaar en maak dan de balans eens op. En handhaaf streng, want handhaving in Amsterdam is een aanfluiting.

Maar het gemeentebestuur grijpt niet in waar het moet ingrijpen en houdt met zijn tolerante drugsbeleid vooral het beeld in stand dat de
hele wereld heeft van een stad waar alles kan
en mag.

Waarom worden geen harde maatregelen genomen die precies de grootste overlastgevers aanpakken? Dat zijn juist niet de groepsexcursies, cruisereizigers of de hotelgasten.

Pak de aantrekkingskracht van de Wallen aan. En voer zerotolerancebeleid op het gebied van drugs en drugsoverlast. Begin maar eens om alle coffeeshops te verbieden, dat zal een hoop overlast voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden