Cruiserederij woedend over belasting, vertrekt naar Rotterdam

Cruiserederij MSC trekt zich terug uit Amsterdam uit woede over de plots ingestelde belasting van 8 euro per cruisepassagier. MSC verplaatst 18 aankomsten naar Rotterdam.

Bart van Zoelen
MSC: 'We voelen ons niet serieus genomen door de Amsterdamse politiek.' Beeld anp
MSC: 'We voelen ons niet serieus genomen door de Amsterdamse politiek.'Beeld anp

MSC heeft 7 aankomsten in 2019 geannuleerd en 11 in 2020.

Vooral dat de toeristenbelasting, die 1 januari ingaat, pas in oktober werd ingevoerd heeft MSC 'geschoffeerd', zegt directeur Erik Schuffel.

Met 7 aankomsten en 2500 passagiers - die vaak voor twee dagen moeten betalen - gaat het om een serieus bedrag dat MSC met goed fatsoen niet meer kan doorberekenen aan passagiers, die hun vakantie al lang en breed geboekt hebben.

Maar het moederbedrijf wil ook een signaal afgeven, zegt Schuffel. "We voelen ons niet serieus genomen door de Amsterdamse politiek."

Schuffel kan er nog steeds niet over uit dat de cruisebranche wordt aangekeken op de toeristendrukte in de stad. "Wij brengen de kwaliteitstoerist de stad in. Geen rolkoffers, geen mensen die in stegen pissen of hooguit een pizzapunt kopen."

"In steden als Venetië en Barcelona speelt dezelfde problematiek. We willen graag meedenken over een oplossing, maar nu is het eenrichtingsverkeer," zegt Schuffel.

Geen signalen
Er is toch al irritatie dat de cruiseschepen in de stad in het verdomhoekje zitten. Passagiersterminal PTA moet weg uit het centrum en dat is verkocht als maatregel tegen de drukte.

Wat dat betreft is de stad nu verder van huis, legt Schuffel uit. MSC gaat de passagiers excursies naar Amsterdam aanbieden, dus straks komen ze per bus de stad in. Vanuit de PTA lopen ze zo de stad in, waardoor ze meteen opgaan in de massa.

De PTA heeft nog geen signalen gekregen van andere rederijen dat zij zich terugtrekken. "Nog niet," zegt de nieuwe directeur Dick de Graaff. "Amsterdam blijft één van de topbestemmingen in Europa. Ik vertrouw erop dat MSC weer terugkomt, maar zeker weten doen we het niet."

Voor de stad is het ook een financiële tegenvaller als schepen Amsterdam mijden. Niet alleen loopt de stad bestedingen van kapitaalkrachtige toeristen mis, de haven krijgt minder zeehavengeld en de stad dus minder toeristenbelasting.

Geen verrassing
PvdA-raadslid Dennis Boutkan vindt dat de belasting per cruisepassagier voor de rederijen niet als een verrassing kan komen. Al in 2016 heeft hij daarvoor een voorstel ingediend in de gemeenteraad en dat is vorig jaar aangenomen.

Boutkan vond het onterecht dat cruisepassagiers niet aangeslagen werden voor de toeristenbelasting en andere toeristen wel.

Volgens hem is de cruisebranche pas deze zomer in het geweer gekomen en daarbij werd volgens hem de botte bijl niet geschuwd. Volgens Boutkan kreeg hij botweg de vraag of hij zijn voorstel niet kon intrekken. "Dát is ongepast. Als je zo'n vraag aan mij stelt, heb je je duidelijk niet verdiept in de toerismeproblematiek."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden