Cruijff weg als adviseur bij Ajax

Johan Cruijff keert zich af van Ajax. Vijf jaar nadat hij de Fluwelen Revolutie in gang had gezet, houdt hij het als adviseur voor gezien. 'Aan spelletjes doe ik niet mee.'

Johan Cruijff hoopt dat 'een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden' Beeld anp
Johan Cruijff hoopt dat 'een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden'Beeld anp

'Ik stop ermee.' Met die woorden kondigt Johan Cruijff in De Telegraaf zijn afscheid aan bij Ajax. Hij vindt dat de Amsterdamse club zijn visie niet goed uitvoert. Op de aandeelhoudersvergadering van vrijdag stelde president-commissaris Leo van Wijk dat Ajax verder wil met het plan-Cruijff, maar Cruijff wil zijn naam niet langer aan het beleid van Ajax koppelen.

Cruijff bemoeide zich vijf jaar met het (technische) beleid. Daarbij sneuvelden tweemaal de raad van commissarissen (rvc) en de directie. Ook veel medewerkers moesten het veld ruimen.

Veel schuldigen
Ondanks het vertrek van Cruijff zal het de komende tijd onrustig blijven op de werkvloer. De directie heeft een ontslagprocedure ingezet tegen Cruijffs laatste vertrouweling Wim Jonk, die een solistische houding wordt verweten. Niet alleen zal het hoofd van de jeugdopleiding zijn ontslag aanvechten, ook heeft hij veel medestanders op De Toekomst. Algemeen directeur Dolf Collee wacht een zware taak om die groep in het gareel te brengen.

Cruijff wijst veel schuldigen aan voor het mislukken van zijn revolutie. Hij noemt Hans Wijers, de vorige president-commissaris, maar ook commissaris en oud-ploeggenoot Theo van Duivenbode ('we zagen hem als één van ons') en jeugdvriend Van Wijk.

Geen concrete invulling
De grootste schuldige is volgens Cruijff echter Hennie Henrichs, de voorzitter van de vereniging. De vereniging heeft 73 procent van de aandelen van de naamloze vennootschap Ajax en is zodoende het machtigste cluborgaan.

Dat de vereniging steken heeft laten vallen, is volkomen juist, al is Cruijff als bestuurder weinig coöperatief. Henrichs en zijn medebestuursleden van de Bestuursraad hebben namens de vereniging het plan-Cruijff vanaf 2011 leidend gemaakt, maar concrete invulling ontbrak. Zonder een strakke verdeling van taken en verantwoordelijkheden benoemde de Bestuursraad een rvc die vervolgens een directie aanstelde om het plan-Cruijff uit te voeren.

Taakverdeling onduidelijk
De frictie die bij Ajax ontstond, is terug te voeren op het gebrek aan duidelijkheid. Om een voorbeeld te geven: in het plan-Cruijff staat dat de technische visie leidend is. Jonk ging er daarom vanuit dat hij op De Toekomst alle technische plannen kon uitvoeren die hij goed achtte, ongeacht de kosten. De directie van Ajax stelde zich echter op het standpunt dat de budgetten onder haar verantwoordelijkheid vallen. Elk seizoen wordt het budget voor de jeugdopleiding bepaald, en elk seizoen leidde dat tot wrevel tussen Jonk en de directie.

Ook in het zogenoemde technisch hart was de taakverdeling onduidelijk. Cruijff bepaalde dat Jonk, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank de Boer in dat orgaan technische beslissingen moesten nemen. Een leidinggevende en eindverantwoordelijke was volgens Cruijff niet noodzakelijk, omdat de oud-voetballers er wel onderling uit zouden komen.

Te hoog gegrepen
In de praktijk werd het technisch hart een janboel, zoals in het rapport van Tscheu La Ling is terug te lezen. Wie op welke wijze voor welke beslissing verantwoordelijk was, was onduidelijk. Zelfs de samenstelling van het orgaan was niet helder. De ene keer hoorde De Boer er wel bij, de andere keer niet. De vereniging had dat strakker moeten laten afbakenen.

Cruijff was bij Ajax succesvol als speler en als trainer. Als bestuurder en adviseur was hij dat bepaald niet. De ambitie om Ajax via het plan-Cruijff terug te brengen naar de Europese top, bleek te hoog gegrepen. Cruijff, die chemokuren ondergaat tegen kanker, trekt nu zijn handen af van de club waar hij als voetballer werd geboren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden