Cruijff krijgt technisch beleid

AMSTERDAM - De ledenraad van Ajax heeft Johan Cruijff gisteravond verzocht het technisch beleid van de club vorm te geven. Cruijff, zelf aanwezig op de ledenraadsvergadering, heeft verklaard hiertoe bereid te zijn.De vergadering was gisteravond in de Arena. Tijdens de bijeenkomst werd het rapport besproken van de commissie-Coronel, die onderzoek deed naar de verenigingsstructuur en het (technische) beleid van Ajax de laatste tien jaar.

Het huidige bestuur, bestaande uit voorzitter John Jaakke, bestuurslid technische zaken Hennie Henrichs en bestuurslid financiële zaken Joop Saan, treedt af zodra het nieuwe bestuursmodel - zoals voorgesteld door de commissie-Coronel en aangenomen door de ledenraad - is geïntroduceerd.

Dat zal uiterlijk voor het einde van dit voetbalseizoen het geval zijn. Het huidige model wordt tot die tijd aangehouden om de continuïteit van de club te waarborgen.

In het nieuwe bestuursmodel wordt de directie verantwoordelijk voor het beleid van de club en de uitvoering daarvan. De algemeen directeur (en niet de voorzitter) moet het boegbeeld van de club worden. De raad van commissarissen opereert op afstand en vervult een controlerende en adviserende functie. Ook de ledenraad opereert op afstand.

Dat Cruijff de vergadering bijwoonde, verraste Jaakke. ''Zolang ik voorzitter ben, is hij nog nooit geweest.'' Verder wilde Jaakke niets zeggen.

Cruijff is erelid van Ajax en in die hoedanigheid mag hij bij vergaderingen van de ledenraad aanwezig zijn. 'El Salvador' ('De Verlosser') uitte maandag in zijn column in De Telegraaf pittige kritiek op het bestuur, directie en ledenraad van Ajax. Hij benadrukte dat veel leidinggevenden bij de club weinig verstand van voetbal hebben.

'Veel mensen zullen wel weer denken: daar heb je 'm weer. Wanneer neemt hij zelf zijn verantwoordelijkheid? Dan is mijn antwoord simpel: ik heb daar altijd voor open gestaan. Maar er is nooit, maar dan ook nooit iemand geweest die tegen me gezegd heeft: los jij het op. Dat durven ze namelijk niet. Want als ik het moet doen, dan los ik het inderdaad op. Alleen zullen veel mensen de manier waarop niet prettig vinden.'

Cruijff verliet kort voor middernacht de Arena in zijn Audi A8, maar hij wilde geen commentaar geven. Uri Coronel, voorzitter van de commissie, evenmin. Een ander erelid, Bob Haarms, zette zijn autoraam op een kier en meldde dat 'de vergadering positief was geweest voor de club'.

Maarten Fontein, de meest besproken man van de laatste dagen, is voorlopig nog algemeen directeur. Ook technisch directeur Martin van Geel blijft in functie.

Beiden kregen enorm veel kritiek van de commissie. ''De ledenraad heeft geen zeggenschap over de directie,'' zei Cor van Eijden, voorzitter van de ledenraad. Het is aan het nieuwe bestuur, dat ook deel uitmaakt van de raad van commissarissen, om zich straks over de samenstelling van de directie te buigen. Van Eijden: ''De ledenraad gaat nu op zoek naar een nieuw bestuur.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden