PlusColumn

Cruijff is tot meer uitgegroeid dan alleen Amsterdam-Oost

David EndtBeeld Wolff

Het was de nadrukkelijke wens van burgemeester Eberhard van der Laan dat een Amsterdamse straat, gracht, plein of laan zou worden vernoemd naar de in 2016 overleden Johan Cruijff. En snel, bromde hij erbij. Dat is nu gebeurd: Stadionplein wordt Johan Cruijffplein.

Zoals het een vrijgevochten republiek als Amsterdam ­betaamt, maakte de nieuwe naamgeving naast bijval ook enige weerstand los. Gemopper, ingezonden boosbrieven, geklaag, betweterigheid.

Aanvankelijk leefde bij mijzelf de kansloze gedachte om de Arena de naam Johan Cruijffplein te geven. Ja, plein. Gedurfd of vergezocht misschien, maar in het Vlaams is 'plein' toch maar mooi een aanduiding voor voetbalveld.

En daarbij: hoe mooi is een plein als ontmoetingsplaats, als verbindend element in onze samenleving? En naast de symboliek is het ook nog eens de ideale plek om een heerlijk partijtje-tegen te spelen.

Anders dan de Arena wordt de gemeente niet gestoord door kleine contractlettertjes om naamgeving te realiseren. Toch maakte dat de keuze niet meteen simpel.

Betondorp Cruijffdorp noemen? De Middenweg omdopen tot Cruijff­laan (niet Cruijffweg, dat klinkt rottig)? Het zijn mogelijkheden maar geen kansen, zou je in voetbaltermen zeggen, laat staan voltreffers. Cruijff is tot meer uitgegroeid dan alleen Amsterdam-Oost, de allure mag best groter.

Het Stadionplein is ruim bemeten en onderging al een belangrijke facelift, waardoor het veranderde van prullerige parkeer- en marktplaats tot levendig leefgebied.

Bovendien opent het plein naar een tempel van de sport, het Olympisch Stadion. Met trots kan men daar naar wijzen: dat voetbalveld waar Cruijff zo vaak het voetbalvolk diep in het sensitieve hart raakte.

Voorbij mijn pleinerige dromerijen juich ik de gemaakte keuze als een voltreffer toe.

De weerstand komt vooral van huidige bewoners. Zoals ik al zei: Amsterdammers, snel chagrijn en vlot in de klaag­reflex. Maar ik hoor Eberhard brommen!

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden