Plus

'Cruijff is toch echt geen Apollo, Achilles of Hector'

Bij wijze van welkomstgeschenk krijgt het nieuwe stadsbestuur op de dag van haar aantreden een hete aardappel cadeau: de vernoeming van het Stadionplein naar Johan Cruijff.

Patrick Meershoek
null Beeld anp
Beeld anp

Het zittende college besloot op zijn laatste dag de nieuwe naambordjes niet aanstaande vrijdag op te hangen, maar de afhandeling van het lastige dossier over te laten aan de opvolgers.

Uitstel van het besluit was onvermijdelijk geworden. Nadat eerder een brede coalitie van buurtbewoners, ondernemers en deskundigen protest had aangetekend tegen de naamswijziging, werd de afgelopen weken duidelijk dat de besluitvorming slordig was verlopen. Zowel het dagelijks bestuur in Zuid als het college bleek niet op de hoogte van een negatief advies van de straatnamencommissie.

Op dezelfde dag dat het college over de heikele kwestie vergaderde, kwamen in dezelfde Stopera enkele tientallen buurtbewoners uitgerust met spandoek en protestlied naar de hoorzitting over de bezwaren die bij de gemeente zijn ingediend tegen het besluit.

De bijeenkomst ging van start met het laatste nieuws, dat wel met applaus werd ontvangen, maar de bezwaarmakers bepaald niet mild stemde, zo bleek.

Griekse mythologie
Blunder, miskleun, onbehoorlijk bestuur: met gestrekt been ging de ene na de andere bezwaarmaker voor de bal. Een inspreekster vond het maar droevig gesteld met de kennis van het college van de Griekse mythologie, het thema van het Olympisch stadion en omgeving. "Er zijn mensen die Cruijff beschouwen als een godenzoon, maar hij is toch echt geen Apollo, Achilles of Hector."

De voorzitter van de wijkraad greep zijn spreektijd aan om bezorgd een apocalyptisch beeld te schilderen van de buurt, wanneer buitenlandse voetbaltoeristen tot de ontdekking zouden komen dat de Johan Cruijff Arena en het Johan Cruijffplein zes kilometer van elkaar verwijderd zijn. "Horden verwarde hooligans zullen onze buurt slopen. Alcohol, urine en geschreeuw, daar zit niemand op te wachten."

De bezwaarmakers voerden ook juridische bezwaren aan tegen de gevolgde procedure, maar het is de vraag hoeveel gewicht die in de schaal leggen. De verantwoordelijk ambtenaar legde uit dat het besluit tot de bevoegdheden van het college behoort, en dat beroep of bezwaar formeel niet mogelijk is. Ook het advies van de straatnamencommissie kan het college voor kennisgeving aannemen.

Uitstraling in de hele wereld
De ambtenaar, tamelijk eenzaam tegenover een geprikkeld publiek, probeerde vergeefs begrip te te kweken voor het besluit door te wijzen op de unieke positie van de naamgever. "Het uitgangspunt is dat straatnamen niet worden veranderd. Dat komt maar een paar keer in de honderd jaar voor. Cruijff heeft heel veel betekend voor Ajax, Amsterdam en Nederland. Hij heeft uitstraling in de hele wereld."

Verschillende bezwaarmakers spraken het vermoeden uit dat de nieuwe naam van het Stadionplein ook een economische achtergrond heeft. Het Cruijffplein kan uitgroeien tot een hotspot voor toeristen en bedrijven die zich bezighouden met sport. De ambtenaar bezwoer dat die motieven geen enkele rol hebben gespeeld. Op de vraag hoe het nu verder moet, zei hij: "Ik kan niet voorspellen hoe dit gaat aflopen."

Een dubbele ereplicht

Juist omdat Eberhard van der Laan het Stadionplein in Zuid per se naar Johan Cruijff wilde vernoemen, dreigt dat plan nu in rook op te gaan.

Want de laatste wens van een buitengewoon geliefde burgemeester voor de nagedachtenis van een buitengewoon geliefde voetballer, wie zou daar aan durven tornen?

Niet de verantwoordelijke ambtenaren die de besluitvorming voortvarend in werking zetten. Lees verder: Hoe het Johan Cruijffplein een dubbele ereplicht werd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden