Cruciale getuige in liquidatiezaak

Gisteren trad Zoran D. gegrimeerd en vermomd aan in de 'bunker' in Osdorp, om tot diep in de avond te worden doorgezaagd over de verhalen die hij in het milieu over de moord op Miranovic zegt te hebben vernomen. Foto ANP Beeld
Gisteren trad Zoran D. gegrimeerd en vermomd aan in de 'bunker' in Osdorp, om tot diep in de avond te worden doorgezaagd over de verhalen die hij in het milieu over de moord op Miranovic zegt te hebben vernomen. Foto ANP

Justitie verdenkt enkele Nederlandse 'Joego's' en Willem Holleeder van de liquidatie van Srdjan 'Serge' Miranovic in 2006. De zaak tegen de Joegoslaven begon met het verhoor van een cruciale getuige in de justitiebunker.

Zoran D. heeft in de schemerige Servische onderwereld een bestaan achter zich dat doet duizelen. Als 'geheim agent' in elitekorpsen van de politie en als lid van antiterreureenheden, infiltreerde hij in de rivaliserende Joegoslavisch-Nederlandse misdaadnetwerken, bezweert hij. Zelf werd hij echter ook veroordeeld voor een schietpartij.

Nu treedt hij op als cruciale getuige in de zaak tegen de Joegoslaven Milos 'Bato' P. (51) en Maruf 'Paja' M. (53), die volgens justitie samen met Willem Holleeder de liquidatie van de Nederlandse Montenegrijn Srdjan 'Serge' Miranovic regelden. Miranovic werd op 12 januari 2006 in zijn auto vermoord in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro.

Gisteren trad Zoran D. gegrimeerd en vermomd aan in de 'bunker' in Osdorp, om tot diep in de avond te worden doorgezaagd over de verhalen die hij in het milieu over de moord op Miranovic zegt te hebben vernomen. Hij zegt Bato vier keer te hebben ontmoet in voormalig Joegoslavië, en vertrouwelingen uit diens entourage nog veel vaker. Van hen zegt hij te hebben begrepen dat Miranovic in opdracht van Bato is doodgeschoten.

De groep rond Bato en Paja is in Amsterdam en in het voormalige Joegoslavië al sinds de jaren negentig verwikkeld in een hooglopend conflict met de groepering van die andere 'Joegoleider': Sreten 'Jotsa' Jocic. Miranovic zat in diens kamp.

Bato gaf de moordopdracht volgens D. in een gecodeerd telefoontje vanuit het Nederlandse Huis van Bewaring, waar hij vast zat op verdenking van drugshandel nadat Miranovic hem had verlinkt.

Aanklagers Saskia de Vries en Michiel Zwinkels beschikken ook over afgeluisterde telefoontjes waarin Bato vanuit dat Huis van Bewaring zijn woede op Miranovic laat blijken; maar of zijn mededelingen als een moordopdracht moeten worden opgevat, blijft punt van debat.

De advocaten van de verdachten hebben grote twijfels over het relaas van de getuige, die zijn informatie van horen zeggen heeft en die niet kan bewijzen dat hij inderdaad in allerlei elite-eenheden actief was. Agenten van dergelijke eenheden beschikken juist door de aard van hun werk immers niet over pasjes of andere documenten die hun rol bewijzen, benadrukte D.

Dat de Servische autoriteiten elke informatie over zijn eventuele rol in de diensten weigeren, helpt justitie niet.

De rechtbank en de raadslieden confronteerden Zoran D. met de zeer stellige ontkenningen van zijn beweerde gesprekspartners, die zeggen niet of maar zelden met D. te hebben gesproken - laat staan dat ze moordplannen hebben onthuld. Bato zegt de getuige volstrekt niet te kennen.

Volgens de getuige is het logisch: de anderen liegen omdat ze hun vriend of baas Bato beschermen.

Advocaat Inez Weski van Bato P. bleek gisteren over Servische documenten te beschikken die in haar ogen aantonen dat Zoran D. zelf in Servië van misdrijven wordt verdacht, ook nog nadat hij al tot het Nederlandse getuigenbeschermingsprogramma was toegetreden. Bovendien zou hij in psychische problemen zitten, onder meer door een trauma dat hij aan de oorlog in Kosovo heeft overgehouden.

Bato P. reageerde met cynische grimassen en hoofdschuddend op de verklaringen van de getuige. De rechtbank wees hem er herhaaldelijk op dat het niet de bedoeling was dat hij steeds 'non-verbaal met de getuige zat te communiceren'. ''Als u niet stopt, zit u zo weer beneden (in het cellenblok van de bunker).''

Verdachte Paja M., die sinds de zomer op vrije voeten is, had niet de moeite genomen naar de bunker te komen. Hij had maandag, bij de opening van de strafzaak, al laten weten dat hij alle verdenkingen aan zijn adres onzinnig vindt. Holleeder is nog niet formeel aangeklaagd. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden