Crowdfundingsactie moet Scheltema nieuw leven in blazen

Een ton denkt Jeroen Stumpel nodig te hebben om de Polare-vestiging aan het Koningsplein, in de volksmond beter bekend als Scheltema, te redden. De voortzetting moet wel op een andere locatie, want het huurcontract van Polare is inmiddels door het faillissement opgezegd.

Redactie
null Beeld Polaregaatdoor.nl
Beeld Polaregaatdoor.nl

Jeroen Stumpel is verantwoordelijk voor de webshop van boekhandel van het gelijknamige familiebedriijf, dat acht winkels heeft. Met meer dan een eeuw ervaring hoopt Stumpel Scheltema te kunnen redden. 'We geloven in een lokale boekhandel met een eigen identiteit. Dat betekent ook koffie en appeltaart.'

Om dat de realiseren heeft Stumpel 100.000 euro nodig, een bedrag dat hij wil verzamelen door middel van een crowdfundingsactie. Mocht dat lukken, zal de boekhandelaar een doorstart maken onder de naam Scheltema.

Donatie
Het geld is nodig om een nieuw pand in Amsterdam ('het liefst in het centrum en goed bereikbaar met OV en fiets') te vinden, een voorraad op te bouwen en ook direct een webshop te realiseren. Geïnteresseerden kunnen investeren in de 'nieuwe' boekwinkel vanaf een bedrag van 100 euro. Een investering die binnen 5 jaar terugbetaald kan worden met rendement, zo belooft Stumpel.

Polare ging eind februari failliet. De curator probeert de winkels nu apart of in groepjes te verkopen. Intussen blijven de 20 vestigingen gewoon open. De winkelketen ontstond door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte. Tot de keten horen befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Donner (Rotterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag). Inmiddels is er al voor diverse van deze boekwinkels een reddingsactie gestart. De boekwinkel in Eindhoven staat op het punt een doorstart te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden