Crowdfunding voor sluiting Hemwegcentrale

Onder het motto 'Wij willen #Hemweg' is vrijdag een crowdfundingsactie gestart om de omstreden Hemwegcentrale in Amsterdam dicht te krijgen.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Het publiek wordt opgeroepen geld te doneren, naast de 5 miljoen euro die verschillende partijen al bereid zijn op tafel te leggen. Onder meer duurzame-energieleverancier Vandebron, Triodos Bank en de Stichting DOEN willen elk een miljoen bijdragen.

Hete Kolen
Ook de gemeente Amsterdam wil onder voorwaarden voor een miljoen euro meedoen om de kolencentrale te sluiten. Sinds vrijdag zijn daarnaast Greenpeace en het burgerinitiatief Hete Kolen bij de actie aangehaakt.

Greenpeace zegt een signaal te willen afgeven aan de formerende partijen in Den Haag. "Het is aan de overheid om de stekker uiterlijk in 2020 uit de overige vier vervuilende kolencentrales te trekken," zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland.

Vertrekregeling
Het burgerinitiatief Hete Kolen startte vorige week al een crowdfundingsactie. Mensen die daar aangaven te willen doneren, krijgen nu vanuit het nieuwe initiatief een mail met betalingsinstructies terug.

Eigenaar Nuon liet eerder al weten best open te staan voor vervroegde sluiting van de Hemwegcentrale, maar dat dat 55 miljoen euro gaat kosten. Het grootste deel van dat bedrag zou bestemd zijn voor een vertrekregeling voor de ruim tweehonderd werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden