Crowdfunding voor restauratie Naco-huisje succes

De laatste benodigde 100.000 euro voor de restauratie en terugkeer van het Naco-huisje is binnen. Hiervan kan het monument dat in 2004 voor de verbouwing van CS werd weggesleept, gerestaureerd worden en weer terugkeren.

Het houten huisje was een ticketloket voor vaarten naar onder meer Marken. Beeld Stadsherstel Amsterdam
Het houten huisje was een ticketloket voor vaarten naar onder meer Marken.Beeld Stadsherstel Amsterdam

Afgelopen zomer uitte Stadsherstel Amsterdam de wens dat ze het Naco-huisje - dat in 1919 achter Amsterdam Centraal Station aan het IJ werd geplaatst maar sinds 2004 voor de verbouwing van CS naar Zaandam moest wijken - zo snel mogelijk wilden restaureren en terughalen naar Amsterdam.

Voor de aankoop, de restauratie en de terugplaatsing was Stadsherstel een slordige een miljoen euro kwijt. Voor de laatste 100.000 euro had de stichting een crowdfundingactie opgezet. Met succes.

Kleinste detail
"We zijn heel verheugd dat het is gelukt," zegt Stella van Heezik van Stadsherstel. Voor de actie is 25.000 euro door het Prins Bernhardfonds gedoneerd; de andere driekwart is afkomstig uit private donaties. "Met dit geld kunnen we het gebouwtje tot in de kleinste detail restaureren."

Het houten Nacohuisje was een ticketloket voor vaarten naar onder meer Marken. De restauraties zijn naar verwachting over een jaar af. Toch is niet bekend wanneer het huisje naar Amsterdam terugkeert. Er is namelijk nog geen overeenstemming met de gemeente over waar het pandje mag komen.

"De pier waar het huisje origineel op stond is weg," zegt Van Heezik. "Wij willen dat het pandje weer zo dicht mogelijk bij de originele plek terugkomt, dus ergens achter CS aan het IJ. Maar de beslissing ligt uiteindelijk bij de gemeente."

In 2004 werd het Naco-huisje naar Zaandam verscheept. Beeld Stadsherstel Amsterdam
In 2004 werd het Naco-huisje naar Zaandam verscheept.Beeld Stadsherstel Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden