Crowdfunding voor behoud vintage klimrek in Nieuw-West

Het Van Eesteren Museum is een crowdfundactie begonnen om het klimrek uit de jaren vijftig in de Stoomgemaalstraat te behouden. Wens is om het te plaatsen in de toekomstige beeldentuin aan de noordoever van de Sloterplas.

Beeld Iwan Daniëls

Voor het ongetrainde oog is het gewoon een klimrek, de tien meter wijde aluminium constructie in de Stoomgemaalstraat in Nieuw-West. Maar het is volgens Iwan Daniëls van het Van Eesteren Museum veel meer dan dat. Het is een kunstobject en speeltoestel in één.

Het rek werd eind vijftiger jaren ontworpen door architect Aldo van Eyck. "Van Eyck ontwierp in totaal zo'n 700 speelplaatsen in Amsterdam," vertelt Daniëls. "Daarvan zijn er nog zo'n 15 over. Dit er één van."

Beeldentuin
Maar ook dit rek dreigt verloren te gaan. Vanwege een op handen zijnde wijkvernieuwing staat het op de planning gesloopt te worden. Met een crowdfunding via Voordekunst wil het Van Eesteren Museum 6000 euro ophalen om het speeltoestel te behouden en te verhuizen naar een nog aan te leggen beeldentuin aan de noordoever van de Sloterplas.

Het museum heeft toestemming om hier naast het vorig jaar geopende Van Eesteren Paviljoen een tuin in te richten met kunstwerken uit de jaren 50 en 60, bijvoorbeeld afkomstig uit de collectie van het Stedelijk Museum. Het klimrek moet het eerste object worden.

"De architectuur en stijl van de in de jaren vijftig gebouwde Westelijke Tuinsteden, zoals de wijken in Nieuw-West heten, konden lange tijd niet op veel waardering rekenen," zegt Daniëls. "Maar er is een 'revival' gaande en mensen beginnen de schoonheid ervan in te zien. En daar hoort kunst bij, het liefst uit die periode."

Bankje
In de beeldentuin zal het object ook dienstdoen als klimtoestel. Met de beoogde 6000 euro van de crowdfunding wordt ook een veilige ondergrond aangelegd. "Dat hoort ook bij de stijl van de jaren 50, dat je er aan mag zitten. Er mag dus gewoon aan gehangen worden."

De inzamelingsactie loopt tot eind deze maand. Mocht er meer worden opgehaald dan het doelbedrag, dan wordt bij het toestel ook een bankje geplaatst voor ouders van spelende kinderen. "Want zo ging het vroeger ook. Het moet een plekje zijn waar de kinderen hun gang kunnen gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden