Crowdfunding gestart voor restauratie Haarlemmerpoort

Stadsherstel is eigenaar van de Haarlemmerpoort en druk bezig met het op handen zetten van de restauratie van het gebouw. Omdat ze het pand 'ambachtelijk' willen restaureren, zamelt de stichting geld in via een crowdfunding.

Beeld Martin Dijkstra

Voor het opknappen van de verweesde poort komt Stadsherstel 171.000 euro tekort. In totaal wordt er meer dan 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie.

Voor het gat in de begroting is een crowdfunding opgezet. Onder de noemer 'Blaas de Haarlemmerpoort nieuw leven in' worden liefhebbers van de poort aangesproken. Donateurs kunnen een tegenprestatie verwachten: van een miniatuurpoortje tot het adopteren van een zuil, er zijn meerdere opties.

Roerige geschiedenis
De poort aan het Haarlemmerplein kent een roerige geschiedenis. Voormalig eigenaar Ymere was al sinds 2011 bezig met procedures om de toenmalige bewoners uit de poort te krijgen en om de bestemming van de poort te veranderen.

De woningcorporatie slaagde daar uiteindelijk in. Voor de begane grond kwam een horecavergunning en per 1 september 2017 moesten ook de laatste bewoners hun woningen verlaten.

Eind november maakte Ymere bekend de Haarlemmerpoort te willen verkopen, omdat het onderhoud te kostbaar zou zijn. Begin februari werd bekend dat Stadsherstel de monumentale poort van Ymere mocht overnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden