PlusTheater

Cross-over tussen mode en choreografie

Rage against the dying of the light is een cross-over tussen modeontwerper Irene Heldens, choreograaf Dario Tortorelli en componist Remco Gerritsen.

Rage against the dying of the light. Beeld Crissy Fila
Rage against the dying of the light.Beeld Crissy Fila

Eerst klinkt het geluid van een rookmachine in het donker. Dan doemt een creatuur op in Elizabethaanse stijl, met lange stalen nagels, zonder gezicht. Zo opent Rage against the dying of the light, een performance die als titel de derde regel uit het gedicht van Dylan Thomas kreeg: Do not go gentle into that good night. Een gedicht over het verstrijken van de tijd.

Modeontwerper Irene Heldens ontsnapte onlangs aan het schema van voor- en najaarscollecties en koos voor het theater. Dario Tortorelli, choreograaf en liefhebber van cross-overs, en componist Remco Gerritsen werkten mee.

Rage against the dying of the light begint met rustige en eenvoudige bewegingen. Dat zorgt ervoor dat we het kostuum, dat bestaat uit verschillende lagen stof – tule, latex, metallic weefsels – van alle kanten zien. Sommige materialen weerkaatsen licht, andere absorberen het; een mooie combinatie.

Fijne opbouw

Danseres Nicole van den Berg draait in wisselende tempi om haar as, heft de armen hoog, buigt voorover, cirkelt over het toneel en pelt telkens een laagje af. De muziek zorgt voor een fijne opbouw van de energie.

Het tweede deel van de voorstelling draait om de outfits die klaar hangen in elke hoek. Wat op een catwalk werkt, werkt in het theater niet: ze allemaal achter elkaar de revue laten passeren, is geen spanningsboog. De choreografie blijft hangen in het uit- en aantrekken en kort showen van de diverse kledingstukken.

Het derde deel maakt die dip gelukkig meer dan goed. In één tollende beweging zwiert Van den Berg minutenlang over de felverlichte vloer, in een robe van ultradunne zijde die non-stop mee blijft golven. Terwijl de tijd in het eerste deel voor onze ogen werd uitgerekt door het intensieve, langzame bewegen, wordt hij nu omzeild. Door het onophoudelijke circuleren verliezen we ons gevoel voor tijd. Een passende repliek op Thomas’ poëzie.

Rage against the dying of the light

Door Dario Tortorelli en Irene Heldens
Gezien 8/9, Dansmakers (Amsterdam Fringe Festival )
Te zien 9-10/9 Dansmakers, 13/9 Bijlmer Parktheater

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden