'Crisis Politieacademie niet te laat onderkend'

Er is onvoldoende gedaan met rapporten die de afgelopen jaren over de problemen bij de Politieacademie zijn verschenen. Dat erkende minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag in een debat in de Tweede Kamer.

Ivo Opstelten Beeld anp
Ivo OpsteltenBeeld anp

Maar toen er in december een ernstige vertrouwenscrisis uitbrak bij het opleidingsinstituut voor de politie is volgens de bewindsman adequaat gereageerd. 'Op tijd en juiste moment is direct en onmiddellijk ingegrepen', aldus de VVD-minister.

Vogelzang
Na het uitbreken van de crisis werd de oud-korpschef van Utrecht, Peter Vogelzang, gevraagd onderzoek te doen naar de misstanden bij de opleiding. Hij stelde dat er te weinig sturing was bij de Politieacademie, ook van de kant van het ministerie van Opstelten.

Niemand onderkende volgens de minister dat er een vertrouwenscrisis was, tot die in december uitbrak. Toen is er ook direct gehandeld, zei hij. Hij meent niet dat zijn ministerie de problemen te laat heeft onderkend zoals Vogelzang schrijft. 'Dat schrijft Vogelzang en ik zet er iets tegenover', reageerde hij.

De Kamer was één in zijn oordeel. Het was op de Politieacademie 'behoorlijk uit de hand gelopen', meende Klaas Dijkhoff van de VVD. Zijn CDA-collega Peter Oskam sprak van 'een grote puinhoop', terwijl volgens PVV'er Louis Bontes 'alles wat fout kon gaan, fout is gegaan'.

Mandaat
Opstelten wil de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur, oud-korpschef Leon Kuijs van Brabant Zuid-Oost, de tijd en het mandaat geven om de zaak te veranderen bij de Politieacademie. De Kamer stelde zich hiermee tevreden.

Hij gaat ook nog eens kijken naar de toekomstige structuur van het instituut. Hij verklaarde eerder dat de academie een zelfstandig bestuursorgaan moet blijven, maar een ruime meerderheid van de Kamer wil dat de Politieacademie onderdeel wordt van de Nationale Politie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden